05.07.2004. / 00:00

Autor: Petar Šego

HRVATSKA I SVIJET

MIOMIR ŽUŽUL I VESNA ŠKARE OŽBOLT U NENAJAVLJENOM POSJETU DEN HAAGU

MIOMIR ŽUŽUL I VESNA ŠKARE OŽBOLT U NENAJAVLJENOM POSJETU DEN HAAGU

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul doputovali su ponedjeljak poslijepodne u nenajavljeni radni posjet Haškom sudu (ICTY).
U izaslanstvu su također glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te pomoćnik ministrice zadužen za suradnju sa Haškim sudom Jakša Muljačić. Hrvatsko izaslanstvo se u Haagu sastalo s predsjednikom ICTY, američkim sucem Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte. Ministar Žužul je po dolasku u Den Haag izjavio da je posjet koindicirao s njegovim boravkom u Bruxellesu te je dogovoren prije nekoliko dana. Posjet je povezan s prošlotjednim Meronovim izviješćem Vijeću sigurnosti UN u kojem se kritički osvrnuo na sadašnju sposobnost hrvatskog pravosuđa za primjenu međunarodnih standarda pri suđenjima za ratne zločine, a time i za hrvatsko preuzimanje nekih predmeta ICTY-a. Ono što je postalo očito nakon prošlotjednog podnošenja izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, jest to da Meron i Carla del Ponte nemaju jednako mišljenje o prepuštanju predmeta haškog Tribunala hrvatskom pravosuđu. Hrvatski su mediji uglavnom prenijeli pozitivno izvješće glavne tužiteljice Carle del Ponte, te su hrvatska dužnosnici, pozivajući se na njega, zauzeli stav kako je preuzimanje postupaka Norac i Ademi sasvim sigurno. Ipak, odluka o prebacivanju predmeta u Hrvatsku je isključivo u rukama sudskog Vijeća, dok tužiteljstvo to može samo predložiti. Zbog toga je Meronovo negativno izlaganje od iznimne važnosti za bilo kakve prognoze o mogućnosti hrvatskog preuzimanja haških slučajeva. U kratkom razgovoru za Nacional ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt je izjavila kako je ‘’OESS-ova ocjena hrvatskog pravosuđa u svojoj biti pozitivna’’. Međutim, Meron je u svom govoru podsjetio upravo na izvješća OESS-a prema kojima u Hrvatskoj još uvijek nije dostignuta puna sposobnost i nepristranost sudaca. Ministar Žužul i ministrica Škare Ožbolt su nakon završetka posjeta odbili dati izjavu o razgovorima koje su vodili, objašnjavajući da je tako dogovoreno na sastancima. Kratku izjavu je ipak dao pomoćnik ministrice Jakša Muljačić: “Sastanak se uglavnom odvijao u okviru određenih akademskih diskusija koje upravo očekuju tužiteljstvo, sudska vijeća pa i tajništvo suda u smislu svih događanja oko završne strategije”. Hrvatsko izaslanstvo je ostalo pri svojoj izjavi da se radilo o uobičajenom radnom sastanku s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i predsjednikom suda Theodorom Meronom.

Vezane vijesti

Bajić: novi ZKP dao nam alate za borbu protiv kriminala i korupcije

Bajić: novi ZKP dao nam alate za borbu protiv kriminala i korupcije

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ustvrdio je danas kako bi Državno odvjetništvo, da je prije dobilo "alate" kakvu mu je dao novi Zakon o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika