10.12.2009. / 15:07

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kosor o prepirki Mesića i Sanadera: 'Ne bih se štela mešat'

Kosor očekuje da će s Mesićem o tome vjerojatno razgovarati na nekom od redovitih sastanaka, a istaknula je da je "već jasno rekla što je učinjeno u u vrijeme bivše koalicijske i prethodne HDZ-ove vlade"

Kosor nije htjela stati ni na jednu stranuKosor nije htjela stati ni na jednu stranuPremijerka Jadranka Kosor odlučila je zauzeti neutralan stav i ne miješati se u prepirku i međusobne optužbe koje ovih dana pljušte između predsjednika Stjepana Mesića i bivšeg premijera Ive Sanadera. Na novinarski upit za komentar, premijerka je u maniri Zagorke odgovorila "ne bi mešala u to".

Jutrošnju izjavu Sanadera, koji je Mesiću poručio da "ne zaziva USKOK jer bi USKOK mogao uskočiti njemu i njegovim prijateljima" Kosor, kaže, nije čula, no poručila je kako nema potrebu to komentirati.

Zašto bih ja to komentirala?

"Zašto bih ja komentirala tko je kome što rekao? Kako bi rekao potpredsjednik Jarnjak, na čijem sam danas području, ne bih se mešala u to", poručila je premijerka nakon komemoracije pred rodnom kućom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Kazala je da s Mesićem nije razgovarala o prodaji Ine, no podsjetila je da je na njegov i zahtjev javnosti objavila sve što je mogla vezano za ugovore s MOL-om.

Kosor očekuje da će s Mesićem o tome vjerojatno razgovarati na nekom od redovitih sastanaka, a istaknula je da je "već jasno rekla što je učinjeno u u vrijeme bivše koalicijske i prethodne HDZ-ove vlade".

Novinari su premijerku zamolili i da komentira izjave generala Rahima Ademija, koji je jučer dao naslutiti da je poznato tko je uništio topničke dnevnike koje traži haaško tužiteljstvo.

Institucije rade svoj posao

"Ako zna, neka kaže", poručila mu je premijerka naglasivši da je, po Ustavu i zakonu, svatko dužan obavijestiti institucije o takvim saznanjima.

"Svaki građanin RH ima jasne ustavne i zakonske obveze obavijestiti institucije o onom što zna pogotovu kad se, kao u ovom slučaju, radi o mogućnosti, ako prije svega sebi a onda i tužiteljstvu ne damo odgovor kakva je sudbina tih dokumenata, da potpuno zastanemo na putu prema EU", rekla je Kosor.

Ponovila je da su ti dokumenti u vlasništvu države, a na pitanje je li policija u jučerašnjoj pretrazi stanova pronašla tražene dokumente, odgovorila je "nisam ravnateljica policije ni ministar unutarnjih poslova niti stojim na čelu DORH-a".

"Institucije rade svoj posao i to je apsolutno na tragu onoga što je temeljno opredjeljenje vlade, a to je da saznamo konačnu istinu o tim dokumentima, dakle jesu li postojali, ako jesu gdje su i to je to", naglasila je premijerka.

Novinare je zanimalo i kako će se vlada postaviti u saborskoj raspravi o ministru Božidaru Kalmeti, koja se očekuje sutra.

Ako treba, neka rasprava o Kalmeti traje i pet dana

Kazala je kako je puno razgovarala s ministrom te da su dogovorili da će sutra otići u Sabor i odgovoriti na sva pitanja oporbenih zastupnika koji zahtjevaju njegovu smjenu.

"On, dakle, ima priliku razgovarati i odgovoriti na sva pitanja, bez obzira koliko rasprava bude trajala, ako treba i pet dana", rekla je Kosor te dodala da će se s ministrom osobno dogovarati o daljnjim koracima.

Zamoljena da komentira optužbe za obiteljsko nasilje protiv nezavisnog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca, kazala je kako ne zna o čemu je riječ, ali i naglasila da je njezin stav poznat te da "obiteljski nasilnici, ljudi koji doma tuku svoje žene, koji maltretiraju svoju djecu i ugrožavaju njihovo zdravlje i budućnost, ne mogu biti ništa u Hrvatskoj".

"Oni ne mogu biti apsolutno ništa, ništa i ništa. Dapače, moraju biti obilježeni, bez obzira radi li se o pekaru, mesaru ili političaru. Kriteriji moraju biti isti za sve", naglasila je Kosor.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika