10.12.2009. / 17:05

Autor: Totalsport

Prvi tamnoputi nogometaš Athletica pred debijem!

Baskijski nogometni klub Athletic Bilbao prijavio je desetoricu mladih nogometaša na B listu za nastavak natjecanja u Europa ligi. Među njima je i 16-godišnji Jonas Ramalho

Jonas RamalhoJonas RamalhoBaskijski nogometni klub Athletic Bilbao prijavio je desetoricu mladih nogometaša na B listu za nastavak natjecanja u Europa ligi. Među njima je i 16-godišnji Jonas Ramalho.

Mladi stoper debitirao je u jednoj prijateljskoj utakmici za seniorsku momčad baskijskog ponosa u veljači 2008. godine sa svega 14 godina, osam mjeseci i 17 dana. Riječ je, naravno, o klupskom rekordu.

Što je još važnije, Jonas, dijete Angolca i Baskijke, prvi je tamnoputi nogometaš u povijesti kluba poznatog po nacionalnoj, time i rasnoj isključivosti.

Potez vodstva kluba podrazumijeva da bi Jonas uskoro mogao debitirati i u Primeri. Marca piše da će se to dogoditi u jednome od predstojećih kola.

Skupa s njim Baski su za proljetni dio natjecanja u Europa ligi prijavili i Ikera Muniaina, godinu dana starijeg Jonasova suigrača, koji je u listopadu postao najmlađi strijelac u povijesti Primere. Svoj je prvijenac za seniore Athletica zabio sa 16 godina, devet mjeseci i 15 dana, u 2-2 remiju s Valladolidom.

Jonas – prvi tamnoputi igrač u povijesti Athletica

Za prvu momčad nogometnog kluba iz Bilbaa u veljači 2008. debitirao je prvi crnac i ujedno najmlađi igrač u 110-godišnjoj povijesti baskijske svetinje.

Momak se zove Jonas Ramalho, a dres prve momčadi odjenuo je s 14 godina, osam mjeseci i 17 dana u prijateljskom dvoboju protiv niželigaša Amorebiete.

Otac mu je Angolac, a majka baskijka iz pokrajine Bizkaije. Rođen je 10. lipnja 1983. godine u Barakaldu.

Jonasa je Athletic doveo prije pet godina u svoju nogometnu školu. Trenutačno igra baskijsku kadetsku ligu, a prvoj momčadi priključen je zbog izrazito napredne stature. Iako je po njegovu tijelu vidljivo da se još nije sasvim razvio, narastao je već do 180 centimetara.

Igra na poziciji stopera, iako ga njegov trener razvoja radi često koristi na mjestu krajnjega desnog braniča.

Dolazi iz skromne obitelji bez nogometnih gena, a njegovi su roditelji nakon velikog trenutka u životu njihova sina samo kratko izjavili da su “osobito ponosni što je Jonas debitirao za Athletic”.

Athletic Bilbao osnovan je 1898. godine, osvojio je osam naslova španjolskog prvaka i 24 naslova pobjednika Kupa kralja. U njegovim redovima nikad nije zaigrao niti jedan nebask, a dosad također niti jedan tamnoputi nogometaš.

Jonas, koji se uskoro nada debitirati za svoj klub i u službenoj utakmici, novi je rekorder kad su u pitanju nastupi najmlađih igrača za klub sa San Mamesa. Dosad su rekorderi bili Andoitz Galdos, sada igrač niželigaša Guijela, i aktualni veznjak kluba Garmendia. Obojica su za prvu momčad zaigrali s navršenih 16 godina.

Vezane vijesti

Europa liga: Athletic i Atletico zasluženo do finala

Europa liga: Athletic i Atletico zasluženo do finala

Nogometaši Athletica pobijedili su na svom terenu lisabonski Sporting s 3-1 u uzvratnoj polufinalnoj utakmici Europa lige, te su izborili plasman u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika