10.12.2009. / 16:49

Autor: Martina Čizmić

Vlada odlučila: U 2010. 'uvozimo' pastire, liječnike i profesore gitare

Hrvatska će se zadužiti za dodatnih 60 milijuna eura kako bi nastavila projekt obnove cesta

Đuro PopijačĐuro PopijačNa sjednici Vlade, prihvaćena je odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje radnika stranaca u 2010. godini. Kako je prilikom obrazlaganja odluke istaknuo ministar gospodarstva Đuro Popijač, ukupno će u sljedećoj godini biti izdano 6948 radnih dozvola za strance.

"To je pet puta manje nego ove godine, a posebno treba istaknuti kako će sljedeće godine biti odobreno samo 20 dozvola za sezonsko zapošljavanje", rekao je ministar Popijač.

Dodao je kako je odluka o broju radnih dozvola usaglašena na Gospodarsko-socijalnom vijeću, odnosno sa sindikatima i poslodavcima.

Zajam za obnovu cesta težak 60 milijuna eura

Među radnicima koje će Hrvatska u sljedećoj godini moći 'uvesti' su i maser posebnih vrsta masaža, baletane, operne pjevače, pilote zrakoplova, ali i doktore medicine, profesore gitare, puhače stakla i pastire.

Najviše je radnih dozvola za strance predviđeno u graditeljstvu i brodogradnji, a slijede turizam i kultura.

Vlada je također prihvatila odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o financiranju između Europske investicijske banke i Hrvatskih cesta za "Projekt obnove cesta II". Zajam EIB-a iznositi će 60 milijuna eura, s rokom otplate od 20 godina i počekom od 5 godina. Kamatna stopa biti će utvrđena prema odabiru Hrvatske, a uz odobrenje EIB-a.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika