10.12.2009. / 18:30

Autor: Totalsport

Guardiola inicirao politički sukob: Katalonija ima vlastiti jezik i granice

Trener aktualnog europskog i španjolskog nogometnog prvaka Barcelone, Josep Guardiola, potaknuo je političku svađu čiji korjeni u Španjolskoj datiraju još od doba “Građanskog rata”, svojim komentarima nakon utakmice 6. kola skupine F Lige prvaka

Joseph GuardiolaJoseph GuardiolaTrener aktualnog europskog i španjolskog nogometnog prvaka Barcelone, Josep Guardiola, potaknuo je političku svađu čiji korjeni u Španjolskoj datiraju još od doba “Građanskog rata”, svojim komentarima nakon utakmice 6. kola skupine F Lige prvaka.

Barcelona je u Kijevu pobijedila Dinamo 2-1, osigurala prvo mjesto u skupini i plasman u osminu finala, a Guardiola je poslije na press konferenciji na određena pitanja odgovarao samo na katalonskom jeziku.

Na pitanje jednog od ukrajinskih novinara zašto je Guardiola tako postupio, budući da ih osim katalonskih novinara ostali nisu razumjeli, jer UEFA nije angažirala katalonskog prevoditelja, on je rekao:

- Mi smo zemlja sa vlastitim jezikom i granicama. Oni koji katalonski jezik znaju govoriti, ga i koriste – rekao je Guardiola, nakon čega je zaradio aplauz katalonskih novinara.

Autonomija određenih španjolskih pokrajina poput Katalonije, Baskije i Galicije vječito je aktualno pitanje španjolske politike, a problemi širokog opsega sežu od učenja primarnog jezika u školama, do distribucije resursa od strane vlade.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika