10.12.2009. / 18:35

Autor: Hina

BayernLB nudi spas za Hypo Group Alpe Adriju

HGAA treba oko 1,5 milijardi eura svježeg kapitala do kraja godine kako bi amortizirala nagli rast gubitaka na Balkanu

BayernLB najveći je dioničar austrijske banke, s udjelom od 67 postoBayernLB najveći je dioničar austrijske banke, s udjelom od 67 postoNjemačka regionalna banka BayernLB sastavila je 'značajnu ponudu' za spas svoje posrnule austrijske članice Hypo Group Alpe Adria (HGAA), kazao je u četvrtak bavarski ministar financija i predsjednik nadzornog odbora BayernLB-a Georg Fahrenschon.

"Ponuda obuhvaća sve razine traženih mjera stabilizacije", kazao je bavarski dužnosnik, dodajući da je sada na potezu Austrija. Izrazio je također nadu da će to pitanje biti riješeno u roku nekoliko dana.

HGAA je važna za austrijski bankovni sustav

Austrijska središnja banka prethodno je objavila da je HGAA važna za austrijski bankovni sustav i za Balkan, a guverner Ewald Nowotny pozvao je na brzo rješenje njezinih problema.

HGAA treba oko 1,5 milijardi eura svježeg kapitala do kraja godine kako bi amortizirala nagli rast gubitaka na Balkanu.

U međuvremenu su i austrijske vlasti u četvrtak prvi puta najavile pomoć za posrnulu HGAA. Ministar financija Josef Proell uvjetovao je pomoć 'značajnom' dokapitalizacijom, srednjoročnim jamčenjem bančine likvidnosti, mjerama zaštite od budućih rizika i 'održivom' strategijom budućeg poslovanja HGAA.

Tijekom dana u sjedištu BayernLB-a u Muenchenu sastat će se nadzorni odbor HGAA-a kako bi raspravljao o raspodjeli tereta dokapitalizacije banke. BayernLB najveći je dioničar austrijske banke, s udjelom od 67 posto.

Izvanredna skupština dioničara

U petak ujutro u Klagenfurtu je sazvana izvanredna skupština dioničara HGAA a o stanju u banci raspravljat će u petak i koruške vlasti, koje imaju 12,4 posto udjela u posrnuloj banci.

Državni tajnik u austrijskom ministarstvu financija Andreas Schieder poručio je u četvrtak da je gotovo s pokerom i da se vlasnici ne smiju igrati vatrom. Napomenuo je da uz stabilizaciju banke treba utvrditi i gospodarsku, pravnu i političku odgovornost za debakl Hypoa

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika