11.12.2009. / 08:03

Autor: Deutsche Welle

Prekovremeni rad Europske unije - a rezultati?

Peti dan rada konferencije o klimi bio je u znaku onoga što se događalo u Bruxellesu na summitu EU-a. Unija još nije dogovorila svoj doprinos pružanja pomoći zaštite klime u siromašnim zemljama i državama u razvoju.

Skulpture instalirane ispred UN-ovog summita u Kopenhagenu; Foto: ReutersSkulpture instalirane ispred UN-ovog summita u Kopenhagenu; Foto: Reuters"U našem mandatu smo rekli da nam je godišnje potrebno 5 do 7 milijardi eura do 2013. i još uvijek prikupljamo novac kojeg će članice staviti na stol", rekao je predsjedavajući EU-a Fredrik Reinfeldt. EU je prikupio gotovo 5 milijardi od potrebnih šest milijardi godišnje, premda još nisu objavili svoje iznose Njemačka, Italija i Francuska.

Do 2013. za zemlje u razvoju je potrebno između 15 i 21 milijarde eura. Reinfeldt je nešto prije ponoći najavio da će cijelu noć raditi kako bi imali bolje brojke i kako bi time omogučili da siromašne zemlje i zemlje u razvoju mogu ostvariti svoje mjere i ciljeve zaštite klime. "Znatno je bolje zaštititi planet unaprijed nego kasije plaćati greške. Jeftinije je zaštititi planet sada nego ga kasnije popravljati", rekao je predsjednik Komisije Barroso.

Dogovor preko noći?

Europa je snažna ako imamo mandat svih 27 članica i to smo definirali već u listopadu i to smo potvrdili i noćas, naglasio je Reinfeldt dok je predsjednik Komisije Barroso upozorio kako je oštrija zaštita klime vezana uz uvjete: "Odluka o 20 posto smanjenja CO2, ali i odluka od 30 posto, to su naše ponude koje se nalaze na stolu. To je odluka o prosjeku Europske unije, ali to trebaju prihvatiti sve članice.

No to je minimum, ako jedna zemlja želi ići dalje, može to učiniti, ne treba autorizaciju drugih zemalja", objasnio je Barroso, a Reinfeldt je poručio kako je EU spreman za smanjenje od 30 posto ako su i druge industrijske države spremne slijediti taj primjer.

Akcija Greenpeace-a na ulazu za šefove država i vlada

Prosvjedi u Kopenhagenu, povodom summita o klimatskim promjenama; Foto: ReutersProsvjedi u Kopenhagenu, povodom summita o klimatskim promjenama; Foto: ReutersPrije početka summita predstavnici organizacije Greenpeace uspjeli su ući u zdanje Europskog vijeća i pojaviti se na samom ulazu kojeg koriste šefovi država i vlada, te su istaknuli transparent na kojem je pisalo "EU spasi Kopenhagen", dok su ostali povikivali "Probudite se, probudite". Desetak predstavnika Greenpeace-a s tri automobila uspjelo se ubaciti u povorku vozila između češkog premijera Jana Fischera i britanskog premijera Gordona Browna. Nakon ovog incidenta EU je pooštrio kontrole. U zgradu Europskog vijeća za vrijeme summita ulaz je moguć samo s posebnom propusnicom, a oko zdanja zatvoren je i promet.

Grčka dobila potporu protiv Makedonije

I na kraju još dvije vijesti vezane uz regiju: iz diplomatskih krugova doznaje se da je Grčka koja se protivi davanju datuma za otvaranje pregovora s Makedonijom uspjela dobiti potporu četiri članice, dok je razumijevanje za Grke izrazilo još šest članica Europske unije. Time je poslana još jedna poruka kako EU definitivno više ne razmišlja o proširenju, odnosno da nakon ulaska Hrvatske i Islanda dugi niz godina neće biti primanja novih zemalja u članstvo.

Što se tiče Hrvatske, pojedine zemlje članice čekaju nestrpljivo rezultate analize pronađenih tajnih dokumenata, kako bi mogle dati svoje komentare i ocjene hrvatskih najnovijih akcija s ciljem pronalaženja potrebnih dokumenata vezanih uz topničke dnevnike.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika