11.12.2009. / 12:19

Autor: Hina

EU će dati siromašnim zemljama skoro 7 milijardi eura za zaštitu klime

Pomoć Europske unije siromašnijim zemljama jedna je od glavnih pretpostavki za postizanje dogovora na međunarodnoj konferenciji o klimi koja se održava u Kopenhagenu

Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)Zemlje članice Europske unije izdvojit će 6,7 milijardi eura za zemlje u razvoju u razdoblju do 2013. godine kako bi im pomogle u ispunjavanju ciljeva na smanjenju emisije stakleničkih plinova, objavio je u petak u Bruxellesu britanski premijer Gordon Brown.

"Mislim da ćemo danas objaviti iznos veći od dvije milijarde eura godišnje, što je bio europski cilj", izjavio je Brown na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon bilateralnog razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozy.

Brown i Sarkozy sudjeluju na redovitom summitu Europske unije koji u petak završava u Bruxellesu.

Pomoć Europske unije siromašnijim zemljama jedna je od glavnih pretpostavki za postizanje dogovora na međunarodnoj konferenciji o klimi koja se održava u Kopenhagenu.

Sarkozy je najavio da će francuski godišnji doprinos za siromašne zemlje biti 420 milijuna eura.

I Francuska i Velika Britanija podupiru povećanje cilja EU-a da se emisija stakleničkih plinova smanji za 30 posto do 2020. godine.

Europska unija je već prihvatila obvezujući cilj da svoju emisiju smanji za 20 posto do 2020. godine u odnosu na 1990. i izrazila spremnost da to povisi na 30 posto, ako na to pristanu druga velika svjetska gospodarstva.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika