11.12.2009. / 15:44

Autor: Hina

Nevladine organizacije traže od Tadića potporu za obilježavanje dana Srebrenice

U pismu koje podupiru brojne srbijanske nevladine udruge usmjerene na zaštitu ljudskih prava također se navodi kako presuda Međunarodnog suda pravde obvezuje Srbiju da se jasno ogradi od ratnih zločina

Boris TadićBoris TadićAktivisti nekoliko nevladinih organizacija posvećenih ljudskim pravima u petak su na skupu održanom ispred zgrade predsjedništva od predsjednika Srbije Borisa Tadića zatražili potporu za inicijativu da se 11. srpnja u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Na skupu, kojem je nazočilo oko 20 aktivista nevladinih organizacija Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava, pročitano je otvoreno pismo u kojemu se od srbijanskog predsjednika traži da podupre tu inicijativu.

Na isti način nevladine organizacije obraćaju se srbijanskom predsjedniku od veljače ove godine svakog 11. u mjesecu, podsjećajući da je Europski parlament prihvatio Rezoluciju o proglašenju 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U pismu koje podupiru brojne srbijanske nevladine udruge usmjerene na zaštitu ljudskih prava također se navodi kako presuda Međunarodnog suda pravde obvezuje Srbiju da se jasno ogradi od ratnih zločina.

Europski parlament (EP) je 15. siječnja 2009. proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba 1995. ubile oko 8000 muslimanskih civila. Tu inicijativu poduprla je i Europska komisija.

U Srbiji su je odmah pozdravile i nevladine udruge za ljudska prava pozvavši zastupnike u srbijanskom parlamentu da potporom rezoluciji EP-a iskažu poštovanje i priznanje žrtava te utru put izgradnji zajedničkog sjećanja na sve žrtve ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Inicijativu su poduprle i pojedine srbijanske političke stranke, među kojima i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja je 22. siječnja predložila srbijanskom parlamentu rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu i na sve nevine žrtve ratova devedesetih godina na prostoru bivše SFRJ. Zastupnici Liberalno-demokratske partije (LDP) također su isti dan poduprli inicijativu da srbijanski parlament prihvati rezoluciju EP-a. Srbijanski parlament još se nije očitovao o tim prijedlozima.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, kojega je Haaški sud optužio i za genocid u Srebrenici, još je u bijegu, a bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen je u srpnju 2008. i sad mu se sudi u Den Haagu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika