11.12.2009. / 15:57

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Šeks: SDP je Kalmeti politički presudio za udruženi zločinački pothvat

Iz SDP-ova zahtjeva iščitava se "ledeni vjetar olovnih vremena političkih optužnica i političkih presuda koje su prvo završavale na različitim političkim plenumima, potom su išle na sudove, a nakon toga u kazamate i stratišta"

Vladimir ŠeksVladimir ŠeksSDP je već politički presudio Kalmeti i tvrtkama u njegovu resoru za udruženi zločinački pothvat, komentar je Vladimira Šeksa (HDZ) na SDP-ov zahtjev da Sabor ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti izglasa nepovjerenje kao politički odgovornom za brojne afere u njegovu resoru.

"Ne mogu se oteti snažnom dojmu da u ovoj optužnici SDP-a piše da su ministar Kalmeta, njegovo ministarstvo i sve tvrtke udruženi u zločinački pothvat sa zločinačkim planom da hrvatsku državu ošteti za milijarde kuna", poručio je Šeks u ime Kluba HDZ-a.

Ledeni vjetar olovnih vremena

Istaknuo je da iz SDP-ova zahtjeva iščitava "ledeni vjetar olovnih vremena političkih optužnica i političkih presuda koje su prvo završavale na različitim političkim plenumima, potom su išle na sudove, a nakon toga u kazamate i stratišta".

Šeks tvrdi da je zahtjevom za smjenom Kalmete SDP optužio i presudio cijeloj Vladi i HDZ-u, svim tvrtkama u Kalmetinom resoru, ali i članovima Uprave HAC-a koji su pritvoreni zbog sumnje u malverzacije.

"Svi su oni proglašeni krivima, optuženi su i osuđeni u ovom podnesku Kluba zastupnika SDP-a", rekao je Šeks, prozivajući SDP-ovce za nepoštivanje ustavnog načela o presumpciji nevinosti.

Ne može, kaže, razumjeti da SDP odgovornost Kalmete traži zbog, kako i sami navode u zahtjevu, "sumnji" u teške kriminalne i koruptivne radnje. "Dakle, ministar treba snositi odgovornost zbog sumnji, za druge koji su navodno počinili koruptivne radnje", poručio je Šeks.

Kalmetu su branili koalicijski partneri

Ivan Čehok (HSLS) dijeli stav Vlade da Kalmeta niti itko u izvršnoj vlasti ne može znati za sve što se događa u nekom od resora, te da stoga ne može ni snositi političku odgovornost.

Istovremeno, naglasio je, ne postoji ni najmanja indicija da je Kalmeta na bilo koji način sudjelovao u spornim postupcima javne nabave ili drugim nečasnim radnjama u njegovu resoru.

SDP-ovcima je poručio da, prije nego što zatraže nečiju odgovornost, trebaju pogledati u svoje redove. "Vi, kolege iz SDP-a, donedavno ste svi stajali iza Milana Bandića, s njim ste izlazili na izbore, a kada je on najavio kandidaturu i izašao iz stranke, drugi dan ste rekli da je njegov mandat obilježen korupcijom", poručio je Čehok SDP-ovim zastupnicima.

Ključno je zadržati stabilnost Vlade

Smeta ga i aktualno međusobno prozivanje između predsjednika države Stjepana Mesića i bivšeg premijera Ive Sanadera, ocijenivši to pokazateljem da se Hrvatska nalazi u "kolektivnoj histeriji". "Još malo pa će i kumice na placu jedna drugoj reći - poslat ću ti USKOK", rekao je Čehok.

Milorad Pupovac je u ime SDSS-a poručio kako je za koalicijske partnere u ovom trenutku ključno kako zadržati stabilnost Vlade i otvoriti joj prostor za snažnu borbu protiv korupcije.

"Predsjednica Vlade i Vlada u tom procesu vide šansu za ovo društvo i zaustavljanje negativnih ekonomskih tokova, za stabilnost državnih institucija. U ovom trenutku Vladi treba stabilnost zbog interesa države", naglasio je.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
11/12/09

excalibur, 11.12.09. 17:17

Vlado kako ono ide.... locirati....uhititi.....trasferirati!


registracija
11/12/09

excalibur, 11.12.09. 17:18

Pardon,-ispravka....transferirati!


registracija
27/12/06

Skipp, 11.12.09. 19:17

G. Šeks nije SDP presudio nego su presudile afere iz kojih je očigledno da je Kalmeta presudio sam sebi. A ovo Vaše prizivanje olovnih vremena je toliko jadno i prozirno da na njega nema smisla ni trošiti riječi, dovoljno je reći da je većina onih koji su dali pečat onome što Vi nazivate olovnim vremenima sada u Vašoj stranci. Počam od njenog osnivača, "doktora" Tuđmana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika