12.12.2009. / 10:54

Autor: Nacionalova redakcija

Crne brojke: Do kraja iduće godine u bankrot će čak 40% građevinskih tvrtki

Da su prije godinu dana građevinari spustili cijene stambenih kvadrata na tisuću eura, makar pritom i izgubili, sada su već mogli biti u novom investicijskom ciklusu, kaže jedna ekonomista

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDo kraja 2010. i početkom 2011. s hrvatskog će tržišta nestati 40 posto građevinskih tvrtki, procjenjuju u financijskim krugovima. Među njima će biti najviše malih i srednjih poduzeća, naraslih na valu stanogradnje i cestogradnje od 2000. pa nadalje, ali bi u bankrotu mogli završiti i neki veliki, do jučer neupitni divovi. U zadnjem kvartalu ove godine dramatično je povećan broj građevinskih tvrtki u blokadi ili stečaju.

Stanje građevinarstva u brojkama izgleda ovako: u listopadu ove godine izdano je 1114 odobrenja za građenje, 12,1 posto manje nego u istom mjesecu lani; ti radovi vrijedni su 3,2 milijarde kuna, 23,5 posto manje nego u listopadu 2008. I na kraju, zgrade za koje su izdana ta odobrenja površine su 30 posto manje nego u listopadu 2008. godine, piše Jutarnji list.

Loše stanje u stanogradnji

Lani je prodano oko 2600 novih stanova, ove godine oko 2000. Zamrlo tržište povukle su akcijske prodaje, koje je počela Raiffeisen banka svojom kampanjom Prostor za preokret. U osam su mjeseci, kažu u banci, prodali 204 stana, a samo 20 posto njih plaćeno je kreditom. Za ostale su kupci donijeli gotovinu! No koliko je neprodanih stanova, nitko ne zna točno. Strukovne udruge pri HUP-u i HGK-u pokušale su otkriti brojku, ali bezuspješno, pa su izjave o deset ili trinaest tisuća neprodanih stanova samo procjene.

Da su prije godinu dana građevinari spustili cijene stambenih kvadrata na tisuću eura, makar pritom i izgubili, sada su već mogli biti u novom investicijskom ciklusu, kaže jedna ekonomista. Da su s tom idejom - o drastičnom sniženju kvadrata, i to još na početku krize - otišli u svoju banku i zatražili reprogram kredita, svaka bi pristala na takav aranžman.

Međutim, oni su cijene dugo držali previsokima, uz opravdanje da bi inače bili na gubitku. Danas prodaju stanove od 15 do 20 posto jeftinije, a za keš je i dodatni popust, no za neke je i to prekasno. Stanovi se prodaju sporo, a novac koji dobiju nije dovoljan za plaćanje nagomilanih obveza, piše Jutarnji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 12.12.09. 11:46

ionako su nerealno zarađivali prenapuhanim cijenama možda nebi ni bankrotirli da su ih spustili na vrijeme dok još svi nisu htjeli nego ih je pohlepa u bankrot izgurala i tako im treba


registracija
1/6/06

marokanac, 12.12.09. 11:55

Nasa gradjevinska operativa ne radi u inozemstvu, niti pokusava, jer ima bolje cijene i uvjete u RH a za isto daje nizu kvalitetu nego se trazi vani. To je sve bilo na rubu pljacke i lopovluka.
Sada ne mogu ici vani jer su izgubili zanat, radne navike... Sada cemo plakati.
Godinama uspjesno radim u Maroku (vidjeti: www.geotehnika.ma) i nije mi nikada palo na pamet da se upustam u neciste vode kod nas. Glavni konkurenti su mi Francuzi i Turci, sada naveliko konkuriraju Kinezi, ali sve se to izdrzi radom i samo kvalitetom proizvoda (rokovi...)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika