13.12.2009. / 09:18

Autor: Boris Beck

Kako je Bog pokušao podmititi čovjeka - ali mu nije uspjelo

Svemir je slučajan, iskustvo potisnuto. Dar je mito ili trgovina. Bog je čovjeku darovao sina, ali je dar božanskog djeteta iz te vizure besmislen i ne može se primiti. Božić se pretvara u pustoš, radost u depresiju. Ne grije onda ni skijaška jakna, ne veseli se kad zazvoni mobitel

Vrijeme darivanja vidi se u svakoj tvrtki - odjeli za marketing i PR jedne firme šalju poklone šefovima druge, a marketing i PR druge šalje darove šefovima prve. Liječnici dobivaju kavu i bombonjere, učiteljice nakit i vaze, menadžeri dobivaju mobitele, kobase, vina, kompjutore, skijaške jakne, sireve, vina - već prema imovinskom stanju, ukusu i djelatnosti pošiljatelja.

Čitao sam izvješće jednog Finca o korupciji u Hrvatskoj i bio je blag - on naš običaj malih darova ne smatra podmićivanjem. Ponajprije, kaže on, to je Mediteran i takav je običaj. Osim toga, dvadeset deka kave daje se medicinskoj sestri onako, reda radi, kad se odlazi iz bolnice, za dugo sjećanje, a ne da se nešto dobije zauzvrat. Korupcija je, kaže Finac, tek kada dajete veliki dar i kada tražite uslugu.

Ja tebi - ti meni

Pa ipak, svi su naši darovi uzajamni, ja tebi - ti meni; i neka je to trgovina na malo, ipak je trgovina. U jednom rječniku iz komunističkog doba našao sam zbunjujuću definiciju Božića: važan trgovački datum. Komunizam je propao, a datum je trgovačkiji nego ikada. Borovi vrebaju iz svakog izloga, Djed Mraz se smiješi sa svake reklame za purice, a šoping-centri puštaju božićne pjesme još od kolinja.

U izlozima ništa o mračnim stoljećima u kojima je Izaija očekivao da svjetlost obasja ljude u smrtnim predjelima, ništa o utjelovljenju Božjeg sina, ništa o Svetom Franji koji je u Grecciou organizirao prve jaslice i uveo u naš svijet nešto toliko idilično da je ostalo do danas sržni dio djetinjstva milijuna. Dok bi do Božića tek trebalo doći kroz Advent, trgovci od njega polaze na putu u profit - to podsjeća na ono što je Kierkegaard rekao o ljudima novoga doba: dok su stari s mukom dolazili do vjere nakon dugih godina i mnogo truda, i to ne svi među njima, ljudi današnjice od vjere polaze i kažu da su je prevladali.

Neutralan stroj za razmišljanje

Čovjek koji je prevladao vjeru (a da je nije nikada niti imao) zamišlja se, kako kaže njemački stručnjak za povijest teologije Jörg Baur, kao neutralan stroj za razmišljanje; smatra da njegovi osobni problemi s Bogom ne mogu utjecati na njegovu prosudbu; uvjeren je da filozofska načela vrijede u obliku dokaza i izvan područja matematike; misli da životna pitanja može riješiti filozofskim spekulacijama.

"Filozofija neminovno postaje glas grešnikova skepticizma zbog kojega se poredak svemira gubi u vlastitom iskustvu", kaže Baur. Svemir je slučajan, iskustvo potisnuto. Dar je mito ili trgovina. Bog je čovjeku darovao sina, ali je dar božanskog djeteta iz te vizure besmislen i ne može se primiti. Božić se pretvara u pustoš, radost u depresiju. Ne grije onda ni skijaška jakna, ne veseli se kad zazvoni mobitel.

Vezane vijesti

Eutanazijom do vječnog života

Eutanazijom do vječnog života

Subotnje proglašenje blaženim pet sarajevskih časnih sestara - od kojih su četiri počinile samoubojstvo - pomalo djeluje kontradiktorno kad se zna da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika