13.12.2009. / 15:14

Autor: Deutsche Welle

Crna Gora bez viza: Otvoren put kriminalcima u Europsku uniju

Dolazak na tzv. "bijelu šengensku listu" (za ulazak u šengensku zonu nije potrebna viza nego samo putovnica) međutim ne znači i mogućnost dobivanja posla u zemljama šengen zone. Za to je potrebna radna viza i dodatna dokumentacija

Crnogorski premijer Milo ĐukanovićCrnogorski premijer Milo ĐukanovićGrađani Srbije, Crne Gore i Makedonije uskoro mogu putovati u zemlje šengenske zone. No postavlja se važno pitanje: da li oni uopće za to imaju i potreban novac? Čini se kako će ovu priliku više koristiti kriminalci.

24-godišnja Kristina završila je studij engleskog jezika i književnosti te kaže: "Govorim također i talijanski jezik, ali nikada nisam putovala u zemlje EU-a, jer za to nisam imala financijskih sredstava."

Građani Crne Gore, Srbije i Makedonije od 19. prosinca, nakon skoro dvadeset godina, u zemlje EU-a mogu putovati bez viza. Kristina međutim kaže kako je za nju putovanje i obilazak svjetskih metropola i dalje nedostižan san: "U vremenima ove ekonomske krize, odakle mi za to novac? Nemam posao, iako sam završila fakultet. Kako biste negdje otputovali potrebno vam je najmanje 500 eura. Pokušat ću ipak nekako doći do zapada i tamo naći posao."

"Ukidanjem viza neće se povećati standard građana"

Dolazak na tzv. "bijelu šengensku listu" (za ulazak u šengensku zonu nije potrebna viza nego samo putovnica) međutim ne znači i mogućnost dobivanja posla u zemljama šengen zone. Za to je potrebna radna viza i dodatna dokumentacija.

Prema procjenama, najviše koristi od ukidanja viza imat će privreda i građani koji će godišnje uštedjeti oko milijun eura, koliko su dosad davali za vize. Ekonomist Vasilije Kostić ocjenjuje kako je ukidanje viza dobra vijest za crnogorsku ekonomiju, ali i dodaje kako to nije dovoljno: "Nitko razuman ne misli kako će se samo ukidanjem viza povećati standard građana i kako će doći do rasta ekonomije. To je samo jedan od preduslova."

Kostić procjenjuje da će građani nakon ukidanja viza ipak više putovati: "Upravo zbog toga što građani dugo nisu mogli putovati u zemlje EU-a bez prolaska mukotrpnih procedura, zato mislim da će se u prvom trenutku povećati broj onih koji će putovati. Vrlo brzo će, međutim, taj entuzijazam splasnuti."

Slobodan put kriminalcima?

Ukidanjem viza i kriminalcima s ovih prostora otvara se tržište zapadne Europe. Stručnjaci upozoravaju kako će vrlo teško biti evidentirati njihovo kretanje, jer su dosad kada su vize bile obvezne morali davati svoju fotografiju, potpise i dokumentaciju. "Sada kad mogu boraviti u zemljama EU-a kao turisti olakšat će im se kretanje i spajanje s drugim kriminalnim grupama u zapadnoj Europi. Policije će morati mnogo više surađivati i s policijama zapadne Evrope, jer vizni režim i krivotvorenje dokumenta više ne mogu biti izgovor", kaže stručnjak u policiji Marko Nicović.

Nakon što je objavljena odluka kako građani mogu putovati bez viza, srbijanski zračni prijevoznik JAT uveo je promotivne cijene letova prema nekim od ključnih svjetskih destinacija. Crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines, međutim, nije snizila cijene letova, a visoke cijene zadržale su i crnogorske turističke agencije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 13.12.09. 15:24

Naslov u duhu odnosa Nacional - Đukanović. Nakon toga slijedi pitanje da li su svi Crnogorci kriminalci, ili je Nacional kriminalno orjentiran prema Crnogorcima. Mislim da ovo ne treba Nacionalu. Samim time što ima mnogo kriminalaca Hrvata kojima je također omogućen bezvizni put u EU. Sramota za Nacional.


registracija
12/12/09

maryspirk, 14.12.09. 03:40

Pa potpisnik ovoga clanka cini se da je "DEUTSCHE WELLE" !!! Hej, RIMAZ, kaj ne vidis to, kaj nisi to skuzil? NACIONAL to samo prenosi / donosi.


registracija
4/12/09

pajto, 14.12.09. 06:23

Zna EU dobro sto radi...svi ce oni da rade na CRNO ...i posle par godina racija, a od racije ce najvise stete imati poslodavci i firme a ne radnici kojima ce pasti cena rada..sta mislite ko ce profitirati?Samo da se osvrnem na naslov price...mislim da je neprimeran za NACIONAL.


registracija
29/11/09

Ivis, 19.12.09. 16:49

krupni kriminalci nikada nisu imali problema sa vizom. Sitnih zapad ima toliko puno, da se to povecanje nece niti osijetiti. NA ZAPADU NISTA NOVA !!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika