14.12.2009. / 08:28

Autor: Hina

Odlazak velikana: Umro ekonomist Paul Samuelson

Samuelson je bio jedan od najvažnijih ekonomskih teoretičara druge polovice 20. stoljeća

Paul A. SamuelsonPaul A. SamuelsonEkonomist Paul Samuelson, prvi Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 1970., umro je u nedjelju u 94. godini, objavio je prestižni Massachusettski institut za tehnnologiju (MIT).

"Ekonomist MIT-a Paul A. Samuelson, dobitnik Nobelove nagrade čije su matematičke analize postavile temelje moderne ekonomije i čiji su udžbenici utjecali na brojne generacije studenata, umro je u nedjelju u svom domu u Belmontu", stoji na web stranici MIT-a.

Prvi amerikanac s Nobelom za ekonomiju

Institut ističe da je on bio jedan od najvažnijih ekonomskih teoretičara druge polovice 20. stoljeća. Samuelson je prvi Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 1970. godine i drugi dobitnik uopće od kada je Švedska akademija ustanovila nagradu za ekonomiju.

Jedan od njegovih udžbenika ekonomije "Ekonomija - moderne tehnike ekonomske analize", prvi puta objavljen 1948., preveden je na 40 jezika i doživio 19 izdanja na engleskom jeziku. To je najprodavanije djelo iz ekonomije s blizu četiri milijuna prodanih primjeraka, precizira MIT.

Samuelson je bio i savjetnik za ekonomska pitanja američkim predsjednicima Johnu F. Kennedyju i Lindonu B. Johnsonu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika