14.12.2009. / 09:24

Autor: Hina

Austrija nacionalizira posrnulu Hypo Group Alpe Adria

Još nije poznato kako će Beč preuzeti većinski udio, pri čemu se kao mogućnost nameće pretvaranje bar dijela prošlogodišnje injekcije u visini 900 milijuna eura u dionički paket

Hypo će biti nacionaliziranaHypo će biti nacionaliziranaAustrija će u cijelosti preuzeti posrnulu banku Hypo Group Alpe Adria, kako bi se izbjegao kolaps šeste po veličini austrijske banke, izjavio je ministar financija Josef Proell u ponedjeljak, pola sata prije otvaranja šaltera banke.

Riječ je u najtežoj situaciji u austrijskom bankarstvu u proteklih nekoliko desetljeća, izjavio je austrijski ministar, nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijeli vikend. U pregovore se tijekom noći uključio i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Prema sporazumu, dosadašnji će vlasnici za spas posrnule banke izdvojiti 1,05 milijardi eura, kazao je novinarima ministar Proell.

Svježi kapital

Pritom će najveći dioničar njemački BayernLB u HGAA ubrizgati 825 milijuna eura svježeg kapitala. Koruške vlasti osigurat će 200 milijuna, a osiguravateljska kuća Grawe 30 milijuna eura.

Austrija će, pak, izdvojiti do 450 milijuna eura, čime bi Hypo dobio dodatni kapital od ukupno 1,5 milijardi eura, a stopa adekvatnosti kapitala porasla bi na 8,0 posto.

HGAA će od dosadašnjih vlasnika dobiti i injekciju likvidnosti u visini 3,4 milijarde eura, od čega 3,075 milijardi eura od BayernLB-a, 227 milijuna eura od Koruške i 100 milijuna od Grawea.

Nisu poznati još svi detalji sporazuma, postignutog nakon maratonskih pregovora o spašavanju HGAA, koja u ovoj godini, po procjenama uprave, očekuje gubitak od 1,45 milijardi eura.

U pregovorima su, uz većinskog vlasnika njemačku banku BayernLB (udio od 67 posto), sudjelovali i predstavnici koruških vlasti (udio od 12,4 posto) te predstavnici austrijske osiguravateljske kuće Grawe.

Potrebno oko 2 milijarde eura

Austrijska središnja banka proglasila je HGAA važnom za austrijski sustav te je mogućnost stečaja još u petak bila isključena.

Hypou je, po nekim procjenama, potrebna injekcija u visini do dvije milijarde eura kako bi izbjegao insolventnost koja mu prijeti zbog otpisa imovine i posljedičnog klizanja stope adekvatnosti kapitala ispod zakonom propisanog minimuma od 4,0 posto.

Njemačka regionalna banka BayernLB naznačila je prošloga tjedna da je spremna prepustiti Beču problemima zahvaćenu podružnicu za simboličnu svotu od jednog eura. No, Beč je to odbio, zahtijevajući od vlasnika da preuzmu odgovornost koja im pripada.

Još nije poznato kako će Beč preuzeti većinski udio, pri čemu se kao mogućnost nameće pretvaranje bar dijela prošlogodišnje injekcije u visini 900 milijuna eura u dionički paket.

No, poznato je da će u spašavanju HGAA sudjelovati i velike austrijske banke, koje će na raspolaganje staviti 500 milijuna eura za potrebe jačanja likvidnosti, odnosno za mjere ograničenja rizika.

Vezane vijesti

Hrvati u prva tri mjeseca deponirali prosječno 920.000 eura dnevno

Hrvati u prva tri mjeseca deponirali prosječno 920.000 eura dnevno

Hypo banka je tako tijekom 64 radna dana prosječno privukla oko 920 tisuća eura dnevno te je zaključno s ožujkom imala 1,596 milijardi depozita u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika