14.12.2009. / 11:49

Autor: Nacionalova redakcija

PBZ Tjedne analize: Mogu li sniženja „spasiti“ Božić?

Analitičari ističu da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na dvoznamenkastoj razini od oko 14%

Božićne akcije i sniženja mogle bi malo popuniti trgovineBožićne akcije i sniženja mogle bi malo popuniti trgovineAnalitičari PBZ-a u svojim tjednim analizama upozoravaju na očekivani nastavak snažnog pada trgovine na malo, koji je u listopadu realno iznosio 15,4 posto na godišnjoj razini. No, dodaju, taj je pad očekivan iz nekoliko razloga. Prije svega jer niski bazni efekt listopada prošle godine još uvijek nije bio toliko snažan kao što će biti u mjesecima koji slijede pa se njegov statistički utjecaj nije niti mogao u većoj mjeri odraziti na podatak za ovogodišnji listopad. Uz to netreba zaboraviti ni neplanirane izdatke s kojima su se kućanstva suočila tijekom kolovoza odnosno rujna u vidu ukidanja besplatnih školskih udžbenika te smanjenje raspoloživog dohotka uslijed povećanja poreznog opterećenja.

Krizni porez i pad plaća uzrokovali štednju

"Ne smijemo zaboraviti da je jesen, nakon završetka turističke sezone, donijela i prvi jači porast nezaposlenosti, a izostanak odlučnijih državnih protu-recesijskih mjera negativna je očekivanja na tržištu rada produžio i na gotovo cijelu iduću godinu. Istovremeno u rujnu je i po prvi puta tijekom ove godine zabilježen pad realne neto plaće na godišnjoj razini. Očekivanja stanovništva postala su pesimističnija, a samim time došlo je i do odgađanja potrošnje u očekivanju „boljih vremena“", ističu u analitičari PBZ-a.

Analitičari ističu da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na dvoznamenkastoj razini od oko 14%, dok će se u idućoj godini, uslijed očekivanih negativnih kretanja na tržištu rada u prvoj polovici godine nastaviti pad iako po umjerenijim stopama nego što je to bio slučaj u ovoj godini. No, da nije sve tako crno, analitičari ističu u prognozi za kraj sljedeće godine kada očekuju vrlo blagi oporavak potrošnje.

"S obzirom na navedeno postavlja se pitanje da li je realno očekivati dodatnih 2 milijarde kuna prihoda od PDV-a u 2010. godini? U prva dva mjeseca (kolovoz i rujan ove godine) primjene povećane stope prihodi od PDV-a porasli su za 5,3% u odnosu na ista dva mjeseca lani. Međutim, kolovoz i rujan su očekivano bila i dva mjeseca u kojima je zabilježen najmanji pad u trgovini na malo tijekom ove godine (kombinacija turističke sezone i pojačane potrošnje za novu školsku godinu). Iako trenutno nemamo podataka koliko je PDV-a prihodovano tijekom listopada za pretpostaviti je da se stopa rasta sukladno ponovnom ubrzavanju pada u trgovini na malo smanjila", zaključuju analitičari PBZ-a.

Vezane vijesti

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Slijedom učestalih upita s terena članica Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezanih uz povećanje cenzusa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika