14.12.2009. / 12:43

Autor: Boris Bilas

Sindikati traže ostavku 'bahatog ministra': Šuker je umislio da je Sanader

"Susreli smo se s bahatošću, bezobraštinom, političkom nekulturom i nedostatkom kućnog odgoja. Izgleda da je Šuker umislio da je Sanader", rekla je Spomenka Avberšek

Ivan ŠukerIvan ŠukerČelnici šest sindikata javnih službi zatražili su ostavku ministra financija i potpredsjednika vlade Ivana Šukera. Njegov odlazak tražit će i od premijerke Jadranske Kosor, s kojom su zatražili sastanak.

"Razlog tome je prijedlog 500 kuna božićnice umjesto 1250, koliko je trebala iznositi prema potpisanom sporazumu", kaže Vilim Ribić.

Više od samog rezanja njihovih prava sindikalne vođe je šokiralo ministrovo ponašanje na sastanku održanom u petak na kojem im je i priopćio da će se ove godine smanjiti božićnice.

Nedostatak odgoja

"Susreli smo se s bahatošću, bezobraštinom, političkom nekulturom i nedostatkom kućnog odgoja. Izgleda da je Šuker umislio da je Sanader", rekla je Spomenka Avberšek na današnjoj konferenciji za novinare.

Šuker je, kažu u sindikatima, svoju odluku pravdao činjenicom da "nije bilo dovoljno planirano".

Nakon što im je Šuker rekao da "neće nikada dobiti" ono što im je zajamčeno kolektivnim ugovorom i sporazumom o plaćama koji su potpisali s Vladom, "jer je kriza i nema novaca", sindikalni čelnici su se digli i napustili dvoranu za sastanke.

Za sindikaliste to nije pravni argument jer kako kažu riječ je o ugovorenoj obvezi na koju su u Vladi jednostavno zaboravili. Zbog toga je, kažu, vrijeme da se Šuker "zahvali na svojoj funkciji, i upravljanje proračunom prepusti nekom drugome".

I Milinović bi trebao otići

Spomenka Avberšek je dodala kako bi uz Šukera ostavku trebao podnijeti i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović jer se još prije 10 dana hvalio kako je osigurao sredstva za božićnice zdravstvenih djelatnika.

"Zašto nas je prevario, zašto se isplata sada blokira", pitala je Avberšek ustvrdivši da je za isplatu božićnica potrebno 70 milijuna kuna, a Milinović je u prvih devet mjeseci povećao troškove zdravstva za 225 milijuna kuna.

Osim toga, u nekim bolnicama, poput Opće bolnice u Čakovcu ili Zarazne bolnice u Zagrebu, već su isplaćene božićnice od 1250 kuna, pa se više ni ne bi smjelo pregovarati o promjeni iznosa božićnice, tvrdi ona.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika