14.12.2009. / 13:59

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Afera 'Kamioni': Vijeće potvrdilo optužnicu protiv Rončevića i Bačića

Pred vijećem je održana sjednica na kojoj su se sa svojim braniteljima pojavila dvojica optuženika koje USKOK tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna

Berislav RončevićBerislav RončevićOptužno vijeće potvrdilo je jutros USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika u MORH-u Ive Bačića čime je ona postala pravomoćna.

Predsjednik optužnog vijeća sudac Ivan Turudić izvijestio je da je optužnica potvrđena i da je vijeće prihvatilo sve argumente USKOK-a "iz kojih proizlazi dovoljan stupanj osnovane sumnje da se predmet uputi na suđenje".

Objasnio je da će se spis dostaviti predsjednici suda Mirjani Rigljan koja bi ubrzo trebala odrediti sudsko vijeće pred kojim će se voditi postupak protiv Rončevića i Bačića.

Rok za početak suđenja dva mjeseca

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić istaknula je da je na sjednici optužnog vijeća, koja je ranije danas održana iza zatvorenih vrata, optužnicu potkrijepila s 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima sudskih vještaka iz kojih, kako je rekla, nedvojbeno proizlazi da su optuženici počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da osnovanost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu ali i obustaviti postupak. Kako je vijeće potvrdilo optužnicu, suđenje Rončeviću i Bačiću mora početi najkasnije za dva mjeseca.

Rončević i dalje vjeruje u pravosuđe

Pred vijećem je održana sjednica na kojoj su se sa svojim braniteljima pojavila dvojica optuženika koje USKOK tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

I nakon, za njega nepovoljne odluke optužnog vijeća Rončević je ponovio da i dalje vjeruje u hrvatsko pravosuđa te da će na suđenju dokazati "bespredmetnost USKOK-ovih optužbi". Dodao je da odlukom optužnog vijeća prestaje njegova obveza šutnje te najavio da će javnosti iznijeti niz dokaza kojima će potkrijepiti svoju nevinost.

Obrane dvojice optuženika ranije su najavile da će se žestoko obrušiti na, kako smatraju, manjkavu optužnicu u kojoj nisu navedeni bitni elementi kaznenog djela koja se optuženicima stavljaju na teret. Stoga su izrazili uvjerenje da će se optužnica vratiti USKOK-u.

Nema traga novcu

Optužnicom, podignutom krajem listopada, Rončevića i Bačića se tereti da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka "Man Importer". U USKOK-u tvrde da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun.

Dosadašnja policijsko-uskočka istraga još nije odgovorila gdje je taj novac na kraju završio.

Vezane vijesti

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Turudić odolio mađarskim 'napadima'

Suđenje Ivi Sanaderu za slučaj Ina-MOL dobilo je nesvakidašnji zaokret kada su mađarski članovi Nadzornog odbora Ine dopisom pokušali utjecati na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika