14.12.2009. / 15:06

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Mesić u Moskvi: Hrvatska koju sam preuzeo bila je zemlja u 'žalosnom stanju'

Kao predsjednik, rekao je, trudio se reafirmirati antifašizam i suprotstaviti se revidiranju novije povijesti, tako "da se pobjednike iz II. svjetskog rata dovodi u poziciju poraženih, a poražene naknadno proglašava nacionalnim herojima i pobjednicima"

Mesić na predavanju u u ruskom ministarstvu vanjskih poslova (Foto: Reuters)Mesić na predavanju u u ruskom ministarstvu vanjskih poslova (Foto: Reuters)Hrvatska koju sam prije deset godina preuzeo bila je izolirana zemlja u "žalosnom stanju", a nasljedniku predajem članicu NATO-a na pragu EU, autocestama premreženu turističku zemlju koja surađuje sa susjedima i bori se protiv korupcije, rekao je u ponedjeljak u Moskvi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na predavanju o 10. godina svoga mandata.

Mesić je predavanje, održano u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, naslovio s "Hrvatska između 2000.- 2010. desetljeće promjena" i govorio o svojim dvama mandatima.

Po njegovim riječima Hrvatska je pod Franjom Tuđmanom bila prividno demokratska i višestranačka, "a u stvarnosti jednopartijska država u kojoj su se zakoni selektivno primjenjivali i u kojoj je iznad svega vrijedila volja i riječ jednog čovjeka".

Reforma Hrvatske

Kad je 2000. "suprotno očekivanjima mnogih", Mesić pobijedio na izborima, počeo je reformirati zemlju koja je bila "najkraće rečeno u žalosnom stanju", rekao je.

"Vladala je opća nelikvidnost, nevladine organizacije (...) koje su se bavile ljudskim pravima tretiralo se kao neprijatelje, a susjedne države kao nužno zlo s kojim ćemo imati veze samo onoliko koliko ne možemo izbjeći", rekao je Mesić.

Po njegovim riječima, "na polju gospodarstva red je uveden relativno brzo. Ušlo se u golem infrastrukturni projekt izgradnje mreže autocesta koje su danas gotovo dovršene i kojima dobrim dijelom zahvaljujemo što naš turizam u ovoj godini nije zabilježio gubitke".

Barijere u glavama

Mnogo je teže bilo, rekao je, "lomiti barijere u glavama, uvjeriti ljude da fašizam nije dobar čak iako se uz njega veže pridjev 'hrvatski', da susjed ne mora trajno biti neprijatelj čak i ako je to jednom bio, da se za počinjeni zločin mora snositi odgovornost, bez obzira na to koje je nacionalnosti bila žrtva a koje zločinac".

O ratu, rekao je, "neću podrobno. Bio je prljav, s ratnim zločinima na svim stranama, ali nepobitno je tko je u njemu bio agresor a tko se branio".

Mesić je kazao da je "inzistirao na punoj i bezrezervnoj suradnji s haaškim sudom", te dodao da iako je Hrvatska i prije 2000. imala zakon koji građane obvezuje na tu suradnju, "to se u praksi bojkotiralo". Mesić kaže kako je i sam dva puta svjedočio pred haaškim sudom zbog čega ga "neki i danas nazivaju izdajicom".

Reafirmacija antifašizma

Kao predsjednik, rekao je, trudio se reafirmirati antifašizam i suprotstaviti se revidiranju novije povijesti, tako "da se pobjednike iz II. svjetskog rata dovodi u poziciju poraženih, a poražene naknadno proglašava nacionalnim herojima i pobjednicima". Po vlastitim riječima u tome je "u dobroj mjeri i uspio".

Tijekom svojih dvaju mandata Mesić je, kaže, "otvorio Hrvatsku prema svijetu", ali i "uveo globalnu komponentu u našu vanjsku politiku".

Inzistirao je na ulasku Hrvatske u EU jer "ujedinjena Europa isključuje rat kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva". Mesić se nada da će pregovori s EU-om biti završeni iduće godine. O ulasku u NATO, drugom prioritetnom vanjskopolitičkom cilju, koji je ove godine i ostvaren, Mesić je ruskim domaćinima posebno naglasio: "Mi smo postali članica NATO-a ove godine s isključivom svrhom da ojačamo vlastitu sigurnost i da pomognemo ostvarivanju sigurnosti drugih. Nikako ne da bismo bilo koga ugrožavali".

Regionalana suradnja

Kao sukreator vanjske politike Mesić se, kaže, "osobito zauzimao za inteziviranje odnosa s Ruskom Federacijom, ali i sa zemljama kao što su Kina i Indija".

Mesić je "inaugurirao i regionalnu suradnju" jer je 2000. i njezino spominjanje bilo ravno svetogrđu", a "danas Hrvatska uspješno surađuje sa svim susjednim zemljama, pa i sa onima kojima je bila u ratu".

U nastavku je Mesić kazao kako je, otkako je nastupila "promjena na čelu hrvatske vlade, stvorena i politička klima" u kojoj se nitko "ne protivi obračunu s korupcijom i organiziranim kriminalom".

Večera s Medvedevim

Mesić ne želi nagađati tko bi ga mogao naslijediti, ali kaže da Hrvatskoj želi "predsjednika koji će biti svjestan njezinih antifašističkih temelja (...) i koji će biti ako je to moguće, još ustrajniji borac protiv korupcije od mene".

U ponedjeljak će Mesić večerati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom na čiji je poziv i došao u svoj oproštajni posjet Rusiji, a prije toga će se popodne sastati i s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 14.12.09. 17:53

Da su novinari bili revni kao u vrijeme FranjeTuđmana uvidjeli biste sav besmisao sadašnjeg predsjednika Mesića.
Novinari nemaju i nisu imali trunke hrabrosti pisati i govoriti o svim lošim stranama Mesićeva službovanja.Podilazili ste mu i zato sram vas bilo.


registracija
13/10/09

branimir, 14.12.09. 18:10

Zaista je našao zemlju u rasulu. Svijetu i okolici omrznuti 'diktator' Tuđman je umro a onda nam je božja providnost poslala Njega – spasitelja, intelektualca svjetskog glasa koji je pokrenuo institucije sistema u zemlji i regijonu. Nakon toga su u Hrvatsku pohrlili brojni strani, osobito europski državnici, da napokon pomognu Hrvatskoj poslije rata (pa makar i preko Zlovenije) kad joj nisu pomogli u ratu. Došli su u velikom broju - da čuju kakav ofucali vic, naravno.


registracija
9/8/09

vinko12, 14.12.09. 18:43

Idajnicki neokomunisticki diktator mora se sam hvaliti jer ga nitko posten nece (osim njegove mafije i novinarskih tvorova). Obranom svojih komunistickih antifasista-zlocinaca pokopao je i sve komuniste koji su bili nesto napredniji. Smece povesti je jedino mjesto za njega i njegovu bagru


registracija
16/11/09

simo, 14.12.09. 19:13

Ma hvale ga njemu skloni novinari.Hvalio ga je svojevremeno i Pukanić kada je odrađivao prljave obavještajno-kriminalne poslove i novinarski reket protiv neistomišljenika.Ali kako je "naš" predsjednik Mesić završio u tome društvu,društvu evidentiranih kriminalaca?Kako to da takove teme ne zanimaju naše znatiželjne novinare istraživače?


registracija
6/10/09

pfefer, 14.12.09. 20:13

i ta protv hrvatska sodoba je bila predsjednik a isto takva je i pusička i oni sdp zlo zla


registracija
6/10/09

pfefer, 14.12.09. 20:16

nak ga otpeljaju v sibir izdajnik


registracija
16/6/09

Trenk, 15.12.09. 19:58

Recite nam predsjednice.
U kakvom je stanju sada zemlja ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika