14.12.2009. / 16:35

Autor: Hrvoje Šimičević

Prosvjedi za blagdane su neukusni: Nije (bitan) Šuker, nego se Kosor rasteretila

Nezgodno je što je premijerka znatno odgovornija za sporne božićnice, kao i za pripadajuću Šukerovu komunikaciju između sebe i građana. Utom je i dosadašnje skrivanje ove tajne bilo ponajveći teret predsjednice Vlade RH

Informaciju koju je nonšalantno u petak sindikatima priopćio ministar financija ministar Šuker - a zbog čega je nazvan 'neodgojenim bezobraznikom' i 'novim Sanaderom', - premijerka Jadranka Kosor isporučila je danas znatno suptilnije.

"Svjesna sam da imamo potpisane kolektivne ugovore i obveze, ali vjerujem da ćemo dogovoriti kompromis. U ovom trenutku ne možemo isplatiti puni iznos, molim za razumijevanje", diplomatski je priopćila gnjevnim sindikalnim središnjicama i narodu Jadranka Kosor, i to iz Kerumove splitske grofovije.

Na taj način, dok je stajala kraj splitskog gradonačelnika Željka Keruma, premijerka Kosor pokušala je anulirati onaj 'bezobrazluk i neodgoj' potpredsjednika Vlade Ivana Šukera, koji je, uživjevši se u ulogu bivšeg premijera, na sastanku u petak iz vedra neba ispalio sindikatima da 'neće nikada dobiti' ono što im je zajamčeno kolektivnim ugovorom i sporazumom o plaćama koji su potpisali s Vladom, 'jer je kriza i nema novaca'.

Kosor se nije (toliko) veselila

U prijevodu, radnici se ne trebaju nadati božićnicama koje su im vlastodršci do jučer obećavali preko kolektivnih ugovora, te bi trebali biti sretni i sa onih 500 kuna koje će možda dobiti, umjesto obećanih 1250. Ova informacija, potpuno je jasno, već je duže vrijeme poznata u kabinetu Jadranke Kosor. Valjda se do sada čekalo na njezino propuštanje u javnu sferu, jer su se iz izvršne vlasti ponadali da će građane u međuvremenu ponijeti predblagdansko raspoloženje, pa se zbog te svete činjenice nad državu neće sručiti još jedan masovni prosvjed. Naime, nekoliko dana prije Božića, nemiri na ulicama su u najmanju ruku neukusan potez. Ipak je 90 i nešto posto hrvatskih građana rimokatoličke vjeroispovijesti.

Elem, premijerka se u ovom slučaju ponijela nešto pristojnije i - za razliku od podređenog joj ministra - ovu veselu informaciju nije isporučila sa tolikom dozom vlastodržačke agresije i veselja.

Nezgodno je međutim što je Kosor znatno odgovornija za sporne božićnice, odnosno skrivanje podatka o rezanju istih. Konačno, najodgovornija je i za pripadajuću Šukerovu komunikaciju sa građanima i težacima. Mučeničkim riječnikom, radnička prava, odnosno nedostatak istih, predstavljaju vladin teret koji počiva izričito na plećima Jadranke Kosor.

Slušajući ono što je premijerka danas pristojno kazala, radnici pogođeni njezinom obavješću bez ikakve grižnje savjesti mogu konstatirati: Nije (bitan) Šuker, nego se Kosor rasteretila.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 14.12.09. 17:24

Daj Šukefr povuci ne samo iz političkog, već i iz svakog drugog života! Pogledaj se našta ličiš, totalna fizička deformacija!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika