Objavljeno u Nacionalu br. 735, 2009-12-15

Autor: Orhidea Gaura

Struka i premijerka protiv Glasa Koncila

BORIS BRKLJAČIĆ, predsjednik Hrvatskog društva radiologa smatra da tekst u Glasu Koncila vrvi netočnim zaključcimaBORIS BRKLJAČIĆ, predsjednik Hrvatskog društva radiologa smatra da tekst u Glasu Koncila vrvi netočnim zaključcimaNakon što je Glas Koncila u prošlom broju objavio članak u kojem se tvrdi da je mamografija štetna za žene, da predstavlja "dijagnostičko nasilje i svakodnevni život pretvara u derivat rizika, opterečen suvišnom brigom i strahom, lišen ljepote i radosti", reagirao je i Boris Brkljačić, redoviti profesor radiologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva radiologa pri Hrvatskom liječničkom zboru. On kaže:

"Nije ništa sporno u tome da se vjerski list bavi stručnim medicinskim pitanjima, ali je problem kada su zaključci u tekstu nepoznatog autora jednostrani, dijelom točni ili potpuno netočni i kada tekst izaziva zbunjenost među ženama koje se poziva na mamografiju u okviru nacionalnog programa mamografskog skrininga koji se u Hrvatskoj provodi od kraja 2006. godine."

Da se ne slaže sa stavovima Glasa Koncila indirektno je dala do znanja i premijerka Jadranka Kosor koja je u subotu na Cvjetnom trgu prilikom Caritasove humanitarne prodaje borova pozvala žene da se redovito odazivaju na mamografske preglede i odvoje malo vremena za svoje zdravlje te ustanovila da treba učiniti sve za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke. Istaknula je da je to govorila uvijek, a i danas stoji iza toga.

Boris Brkljačić je ustvrdio kako u Hrvatskoj godišnje 2300 žena oboli od karcinoma dojke, a njih oko 900 umire. Otkrivanjem karcinoma u ranoj fazi, kaže, i liječenje je djelotvornije i ženi podnošljivije, a trenutno, unatoč poznatim ograničenjima, nema bolje metode za otkrivanje karcinoma u ranom stadiju od mamografije. Preporuke američke radne skupine za prevenciju USPSTF, na koje se poziva Glas Koncila, za Hrvatsku su irelevantne jer se odnose na žene između 40. i 49. godine života, a u Hrvatskoj su pregledom obuhvaćene žene u dobi starijoj od 50. pa do 69. godine života koje se pozivaju na snimanje jednom u dvije godine, što je uostalom u skladu s novom preporukom.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 16.12.09. 11:11

...hm, a ja mislio da su problem talibani...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika