15.12.2009. / 08:13

Autor: Hina

Citigroup će vratiti američkoj vladi 20 milijardi dolara

Vraćanjem duga vladi, Citigroup će biti oslobođena vladinih ograničenja na visinu plaća i bonusa zaposlenima, na vrijeme za njihovu isplatu uoči božićnih blagdana

Citigroup planira vratiti državi sve što joj dugujeCitigroup planira vratiti državi sve što joj dugujeCitigroup je objavio u ponedjeljak da će američkoj vladi vratiti 20.5 milijardi dolara, kao posljednja od velikih banaka s Wall Streeta koja izlazi iz programa sanacije, nakon višemjesečnog uvjeravanja regulatora kako je dovoljno zdrava da stane na vlastite noge.

Citigroup će prikupiti 20.5 milijardi dolara uglavnom izdavanjem običnih dionica, kako bi vratio dug ministarstvu financija. Banka je također odlučila dio bonusa zaposlenicima, umjesto u gotovini, isplatiti u dionicama vrijednim 1.7 milijardi dolara.

Pobjeda direktora banke nad državom

Ministarstvo financija će u međuvremenu, započeti s procesom smanjivanja svoga vlasničkog udjela od 34 posto u Citigroupu, prodajući do pet milijardi dolara dionica, a ostatak u idućih šest do 12 mjeseci.

Postignutim sporazumom završavaju se mjeseci cijenkanja oko toga je li Citigroup dovoljno zdrava da može napustiti zaštitu vlade i kako će se to izvesti. To je pobjeda za glavnog direktora banke Vikrama Pandita, koji je preuzeo Citigroup usred financijske krize i suočio se sa situacijom da je postala posljednja velika banka s Wall Streeta sa zamršenim odnosima s vladom, što joj oduzima konkurentsku prednost, ocijenio je The Wall Street Journal.

Vraćanjem duga vladi, Citigroup će biti oslobođena vladinih ograničenja na visinu plaća i bonusa zaposlenima, na vrijeme za njihovu isplatu uoči božićnih blagdana.

Isplata bonusa na Wall Streetu, posebno u bankama koje su prije godinu dana sanirane novcem poreznih obveznika, u vrijeme sadašnje 10-postotne nezaposlenosti, izaziva nezadovoljstvo američke javnosti.

Predsjednik Barack Obama, na kojeg se usredotočuje to nezadovoljstvo i optužbe da je blisko povezan s bankarima s Wall Streeta, u ponedjeljak je u Bijeloj kući okupio čelnike vodećih banaka kako bi s njima razgovarao o bonusima, otežanom kreditiranju malih i srednjih poduzetnika i drugim pitanjima.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika