15.12.2009. / 11:07

Autor: Marko Biočina

Medvedev za nacional.hr: Hrvatska će dobiti priključak na Južni tok

Aleksander Medvedev, drugi čovjek najmoćnije ruske državne energetske kompanije Gazprom, izjavio je u Moskvi Nacionalovu novinaru kako se očekuje da hrvatska premijerka u prvom kvartalu iduće godine potpiše ugovor s Rusijom

Aleksander Medvedev, drugi čovjek GazpromaAleksander Medvedev, drugi čovjek GazpromaHrvatsku neće u potpunosti zaobići plinovod Južni tok, iako glavna trasa neće ići kroz njezin teritorij. Rusija je pristala na opciju da Hrvatska dobije priključak, a ugovor o tome trebala bi u Moskvi potpisati premijerka Jadranka Kosor već u prvom kvartalu iduće godine. Izjavio je to eksluzivno za nacional.hr Aleksander Medvedev, drugi čovjek najmoćnije ruske državne energetske kompanije Gazprom, koja je i nositelj projekta transkontinentalnog plinovoda, kojim će se ruski plin iz Crnog mora transportirati do Zapadne Europe.

Propuštena prilika

Rezultat je to razgovora koje je predsjednik Stjepan Mesić u utorak u Moskvi vodio s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim i premijerom Vladimirom Putinom. Mesić je nakon razgovora s ruskim državnim vrhom izjavio da Južni tok već ima dogovorenu trasu te da je pitanje pregovora koliko bi se Hrvatska u to mogla uključiti. Iako je predsjednik rekao kako mu se čini da za to nema velikih izgleda jer je Hrvatska propustila priliku da se priključi trenutno najvećem plinovodnom projektu još prije dvije godine kad se dogovarala trasa.

Ruska dobra volja

Vladimir Putin je tijekom boravka u Zagrebu 2007. Hrvatskoj ponudio da sudjeluje u projektu, što je tadašnja Vlada na čelu s Ivom Sanaderom odbila. Priključak na glavnu trasu plinovoda koji bi se dao Hrvatskoj, napomenu je Mesić jučer u Moskvi, sad ovisi o ruskoj dobroj volji.

U utorak je Mesiću poznao premijerku Kosor, tijekom redovitog susreta, sa sadržajem njegova radnog posjeta Ruskoj Federaciji te s razgovorima koje je vodio s Medvedevimo i Putinom.

Također, bilo je i riječi o pripremama za skorašnji posjet predsjednice Vlade Ruskoj Federaciji, koji se očekuje tijekom siječnja 2010. godine. Iz Vlade je šturo priopćeno da su u tom smislu Mesić i Kosor dogovorili daljnje aktivnosti vezane uz unaprjeđenje gospodarske i energetske suradnje Hrvatske i Rusije.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 15.12.09. 19:54

Rusima izgleda nije jasno kako se ulazi u Hrvatsku.
Neka pitaju Hipo banku.
800 000,- eura premijeru i radi sta hoces.Dobijes i jamstvenu karticu.
Bez love nema ni posla, kakav "Juzni tok", kome jos to treba, jer gradjani njegove zemlje uskoro nece imati cime da plate grijanje, a pivreda, pa i nema je.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika