15.12.2009. / 11:19

Autor: Hina

Rusija u 2009. povećala izvoz nafte, ali i smanjila izvoz plina

"U kategoriji plina zabilježili smo određene gubitke zbog krize te moramo pojačati napore kako bismo sačuvali tržišta", kazao je potpredsjednik ruske vlade

Izvoz plina pao je za 10 posto u 2009. Izvoz plina pao je za 10 posto u 2009. Izvoz ruske sirove nafte porastao je u ovoj godini za 1,8 posto, prkoseći padu gospodarskih aktivnosti, ali je izvoz plina smanjen za 10 posto, objavio je potpredsjednik ruske vlade Igor Sečin, predstavljajući službene preliminarne procjene za 2009.

Rusija je ove godine izvezla 247,4 milijuna tona nafte, 1,8 posto više nego prošle godine, kazao je Sečin u ponedjeljak na sastanku s predsjednikom Medvedevim prilikom predstavljanja službenih preliminarnih procjena za ovu godinu.

Proizvedeno je ukupno 493 milijuna tona, 1,0 posto više nego 2008.

Gubici u plinskom biznisu zbog krize

Analitičari procjenjuju da je Rusija ove godine istisnula Saudijsku Arabiju s pozicije vodećeg izvoznika nafte u svijetu zahvaljujući OPEC-ovom smanjenju proizvodnih kvota i priključenju na naftovode novih polja u Sibiru. Rusija inače nije članica OPEC-a.

Izvoz plina pao je istodobno 10 posto, na 170,6 milijardi prostornih metara. Ruski izvoz na europska tržišta pogodila je gospodarska kriza i velike zalihe plina u europskim skladištima.

"U kategoriji plina zabilježili smo određene gubitke zbog krize te moramo pojačati napore kako bismo sačuvali tržišta", kazao je potpredsjednik ruske vlade.

Procjenjuje se da na izvoz ugljikovodika otpada 60 posto ukupnih ruskih prihoda od izvoza a analitičari upozoravaju da je gospodarska kriza razotkrila opasnu ranjivost Rusije na značajna kolebanja cijene nafte.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika