15.12.2009. / 13:18

Autor: Hina

Sindikat željezničara najavio prosvjed protiv propadanja hrvatskih pruga

Ako tih pet tvrtki završi u stečaju bez posla će ostati gotovo 2000 od ukupno 13.000 zaposlenih na HŽ-u, iako svi oni mogu imati posla za 10 godina, samo kada bi se vlasnik brinuo o njima, tvrdi Forgač

Željezničari upozoravaju na katastrofalno stanje prugaŽeljezničari upozoravaju na katastrofalno stanje prugaSindikat hrvatskih željezničara sutra će pred Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture održati prosvjed protiv propadanja hrvatskih pruga i prijevoznih sredstava HŽ-a, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare sindikalni čelnici.

Tražimo zapošljavanje kapaciteta HŽ-ovih društava osnovanih radi gradnje i održavanja pruga i prijevoznih sredstava, inače bi te tvrtke mogle završiti u stečaju a gotovo 2000 radnika bez posla, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Ivan Forgač.

Ako postignu dogovor s Kalmetom, odstaju od prosvjeda

Po njegovim riječima, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta razgovarat će danas sa sindikalcima i Upravom HŽ-a, pa ako se na sastanku dogovori nekakvo rješenje kojim bi se osigurala ulaganja i posao za te tvrtke bez povećanja subvencija HŽ-u, sindikat će odustati od prosvjeda.

U tvrtke koje služe gradnji i održavanju stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava HŽ-a već se godinama ne ulaže dovoljno pa nam pruge i vagoni propadaju, upozorio je Forgač.

Od 1997. godine na više od 2000 kilometara pruga zbog njihova lošeg stanja su smanjene brzine, a remont pruga zaostaje na gotovo 1500 kilometara. Također je zbog premalog ulaganja i izostanka restrukturiranja broj raspoloživih putničkih vagona s 354 u 2000. godini danas pao na 243 vagona, kaže Forgač.

Pet tvrtki pred stečajem

U tvrtki PRO-REG još nisu dobili plaće za listopad, a u Remontu i održavanju pruga, Održavanju vagona, Željezničkom ugostiteljstvu i Željezničkoj tiskari nisu isplaćeni regresi, božićnice i darovi za djecu.

Ako tih pet tvrtki završi u stečaju bez posla će ostati gotovo 2000 od ukupno 13.000 zaposlenih na HŽ-u, iako svi oni mogu imati posla za 10 godina, samo kada bi se vlasnik brinuo o njima, tvrdi Forgač.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da Hrvatsku uskoro očekuje liberalizacija željezničkog prometa, što znači da će, ako se nastavi nebriga za HŽ, "našim prugama voziti strani vlakovi, na njima će raditi strani radnici, a naši ljudi će ostati bez posla".

Hrvatska se diči tzv. uštedama na HŽ-u, zbog kojih je tamo stanje katastrofalno, a i dalje nema vizije i ne zna kuda ide njezina željeznica, ocijenio je Sever.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika