15.12.2009. / 13:31

Autor: Hina

Duvnjak: Još nema uvjeta za raskid ugovora sa Zlomrexom

Proceduru izvlaštenja Zlomrexa treba provesti bez repova, ali taj postupak predugo traje, smatra član UO HFP-a, sindikalac Ozren Matijašević

Vedran DuvnjakVedran DuvnjakZlomrex nije Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavio dokaze o raskidu ugovora o prodaji Željezare Split Carlson fondu niti o skidanju založnog prava City banke nad dionicama Željezare u vlasništvu Zlomrexa, pa HFP još ne može sa Zlomrexom sklopiti sporazum o raskidu kupoprodajnog ugovora za Željezaru Split, izvijestio je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak na današnjoj sjednici Upravnog odbora (UO) HFP-a.

Ta dva uvjeta važna su jer nakon njihova ispunjenja ni Carlson ni City bank ne bi mogli ometati upis vlasništva HFP-a nad Željezarom Split te pronalazak novog strateškog partnera, kaže Duvnjak.

Prema predloženom sporazumu, Zlomrex bi sve dionice Željezare Split koje ima u vlasništvu, oslobođene svih tereta, za jednu kunu prodao HFP-u s tim da bi HFP otkupio dio obveza Željezare Split prema Zlomrexu u iznosu od 10 milijuna eura. Toliki je, naime, iznose ulaganja koji je Zlomrex realizirao u Željezaru Split. Sva ostala potraživanja Zlomrex bi bezuvjetno otpisao, izvijestio je Duvnjak uz napomenu da su ukupna potraživanja Zlomrexa prema Željezari Split 26,4 milijuna eura.

Sporazum ili dugotrajni sudski sporovi

Alternativa sporazumu je aktiviranje 75 milijuna kuna korporativnih jamstava za neizvršenje Zlomrexova poslovnog plana i 12 milijuna kuna za neizvršavanje obveza prema radnicima, no to znači otvaranje dugotrajnih sudskih sporova, pa HFP smatra da je bolje sklopiti sporazum, kaže Duvnjak.

Proceduru izvlaštenja Zlomrexa treba provesti bez repova, ali taj postupak predugo traje, smatra član UO HFP-a, sindikalac Ozren Matijašević.

Prema Duvnjakovim riječima, Zlomrex je HFP-u dostavio podatke iz kojih je vidljivo da je ukupna dugotrajna imovina Željezare Split vrijedna 614,2 milijuna kuna, a poslovni gubitak u 2008. godini iznosio je 101 milijun kuna, dok je za prvih devet mjeseci ove godine njegov iznos 79,5 milijuna kuna. Prema tim podacima, Željezara je u financijskoj blokadi od najmanje 70 milijuna kuna, a ukupne obveze iznose 443,7 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Duvnjaku druga kaznena prijava

Duvnjaku druga kaznena prijava

U POSLOVNIM KRUGOVIMA sve se češće može čuti vijesti kako je bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, u većim problemima nego što se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika