15.12.2009. / 14:19

Autor: Maroje Mihovilović

Amerika - ključni premijerkin partner u ratu sa Sanaderom

Nacionalov urednik analizira aktualnu politiku Sjedinjenih Država prema Hrvatskoj i podršku koju ta sila pruža nastojanjima premijerke Jadranke Kosor da se do kraja obračuna s korupcijom

Ključni susret Gordana Jandrokovića s Hillary ClintonKljučni susret Gordana Jandrokovića s Hillary ClintonUpravo je nevjerojatno, ali i skandalozno, kako brojne hrvatske novine površno i bez razumijevanja prate posljednje događaje na hrvatskoj unutarnjopolitičkoj i međunarodnoj sceni. U zemlji se, iza kulisa, odvijaju prijelomni događaji, koji će na dulje vrijeme odrediti budućnost Hrvatske, veliki obračun između snaga, koje žele borbom protiv korupcije i procesuiranjem krivaca promijeniti zemlju i povesti je europskim putem, i onih koji su stvorivši sustav sveobuhvatne korupcije upropastili zemlju, a borbu protiv korupcije žele spriječiti. Sve je počelo kad je dotadašnji premijer Ivo Sanader početkom ljeta svrgnut s vlasti, tada se zahuktala borba protiv korupcije jer onoga tko ju je sprečavao više nije bilo.

Odgovor progonjenih i interes Amerike

Riješen je i problem sa Slovenijom, ubrzan put prema Europskoj uniji. Hrvatskoj su se počele otvarati perspektive. U tome su veliku ulogu imale Sjedinjene Države sa svojom tihom diplomacijom. Posljednjih tjedana te su perspektive u opasnosti, jer su se oni koje intenzivirana borba protiv korupcije ugrožava počeli organizirati. Ljuti na novu premijerku, nastoje zaustaviti ono što je započeto. U Washingtonu pomno prate što se zbiva u Hrvatskoj jer su zainteresiraniji za procese na jugoistoku Europe nego prethodnih godina.

Važna poruka Hillary Clinton

Za američku politiku u ovom dijelu svijeta, za potencijalno novo suočavanje s ruskim interesima na ovom istom prostoru Hrvatska je važna. Zato SAD i podupire hrvatske euroatlantske integracijske aspiracije, pa i politiku Jadranke Kosor. Vidjevši da bi to što ona čini moglo biti ugroženo, američka je diplomacija poduzela neuobičajen korak. Američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton primila je 10. prosinca u Washingtonu hrvatskog ministra vanjskih poslova Jandrokovića i na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji uputila važnu poruku hrvatskoj javnosti. Vrlo pozitivno govorila je o američko-hrvatskim odnosima, o sadašnjoj hrvatskoj politici, a na kraju uvodnog obraćanja novinarima izrekla je i ono ključno: "Uspjeh Hrvatske nudi model za cijelu regiju što se može postići kad se zemlja odluči za provedbu reformi i za napredak. I ja posebno pohvaljujem premijerku za njezino iznimno vodstvo u naporima protiv korupcije i ostalim reformskim mjerama. Uvjerena sam da radeći zajedno, kao i kroz NATO i druge multilateralne institucije, SAD i Hrvatska mogu osigurati još svjetliju budućnost za naše narode, stabilniju i mirnu Europu i bolji i sigurniji svijet."

Ključni politički događaj

Odbjegli premijer počeo je prijetiti Jadranki KosorOdbjegli premijer počeo je prijetiti Jadranki KosorBila je to iznimno važna službena američka poruka hrvatskoj javnosti da hrvatska premijerka ima punu američku podršku za ono što radi. Valja napomenuti da se takve izjave ne daju slučajno, iz kurtoazije, nego samo u posebnim prilikama, kad SAD osjeća da mora intervenirati. Ovako izrečene, na tako službeni način, imaju posebnu težinu i važnost. Jandroković je adekvatno odgovorio i u svom izlaganju otkrio nešto što se prethodnih dana u hrvatskim medijima nijekalo, obznanio je da će Hrvatska uskoro poslati dodatne snage u Afganistan. Susret Hillary Clinton i Jandrokovića bio je ključan događaj diplomatske i političke naravi, možda jedan od najvažnijih u posljednje vrijeme, ali to većinu hrvatskih medija uopće nije zanimalo. Neki su portali prenijeli nešto što je u Washingtonu bilo rečeno, zagrebački Vjesnik pridao je tomu nešto više pozornosti, a glavni hrvatski dnevnici tek su pokojom rečenicom zabilježili da je Jandroković bio u State Departmentu, ali o porukama koje je Hillary Clinton uputila hrvatskoj javnosti u vezi s Jadrankom Kosor nije bilo ni riječi.

Zbunjenost američkih diplomata

Kako Nacional doznaje, američki diplomati u Zagrebu zbunjeni su time što glavni hrvatski mediji uopće nisu prenijeli tu poruku niti objasnili hrvatskoj javnosti njeno značenje. A za američku stranu bilo je važno da se čuje koga i što u Hrvatskoj službeni Washington podržava, uostalom, to je u nekoliko intervjua hrvatskim novinama posljednjih tjedana nastojao poručiti i novi američki veleposlanik u Zagrebu James Foley. Žalosno je da hrvatski mediji uopće ne shvaćaju što se oko Hrvatske događa, da ih ne zanimaju ni hrvatsko-američki odnosi, ni hrvatsko-ruski odnosi, u tom kontekstu ni važan posjet predsjednika Stipe Mesića Moskvi, da uopće ne prate što se događa u regiji, nego su se usredotočili na uglavnom nezanimljivu estradnu predsjedničku predizbornu kampanju, koja za budućnost Hrvatske - pokazat će vrijeme - vjerojatno neće biti osobito važna. Malo tko razumije da na prostoru bivše Jugoslavije počinje novo razdoblje suptilnog nadmetanja u raznim sferama, među kojima je osim političke jako važna i energetska, te da zbog globalnih razloga SAD jače angažira svoju diplomaciju na ovom prostoru kako u tim delikatnim procesima ne bi doživio trajne štete za svoj položaj.

Važan partner Washington u sporu s Brammertzom

Sve to Hrvatskoj pruža velike mogućnosti da u relativno kratkom razdoblju ostvari svoj glavni cilj - uđe u EU, možda već za dvije godine. U tome joj ne pomažu toliko njeni europski partneri, u tome joj je mnogo važniji partner Washington, koji je suptilno počeo uklanjati glavne prepreke na tom putu. Danas više nije tajna da je američka tiha diplomacija obavila glavni posao u uklanjanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora. Čini se da američka diplomacija ima i ključnu ulogu u uklanjanju još jedne važne prepreke Hrvatskoj, a to je spor s tužiteljstvom Haaškog suda oko topničkih dnevnika. Možda će se tek jednom u budućnosti čuti prava istina o pozadini iznenadne odluke sudskog vijeća da blokira akciju tužitelja Sergea Brammertza protiv Hrvatske, čime će se možda ukloniti ključna prepreka za otvaranje poglavlja pravosuđa u pristupnim pregovorima s Unijom. Nakon te odluke sudskog vijeća teško je zamisliti da Brammertz može i dalje pritiskati Hrvatsku da traži i dostavi topničke dnevnike. Napokon, možda će se jednom doznati i prava istina o tome kako je uklonjen Sanader, što je pak u Hrvatskoj pokrenulo stvarnu borbu protiv korupcije i otvorilo perspektivu uklanjanja još jedne ozbiljne prepreke prema europskim integracijama. Ima naznaka da je u tome američka uloga bila veća nego što se to dosad znalo. A malo se zna o tome jer neki vodeći mediji u Hrvatskoj kao da uopće ne vide i ne shvaćaju što se uistinu događa.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 15.12.09. 16:39

Deplasirano je proturati tezu o Sanaderovom svrgavanju s vlasti,pa on je postavio te antikoruptivne snage(Kosor)
Ne vidim nikakvu logiku da bi Kosorica koju je Sanader inagururao na premijersku dužnost, bez ikakve jake i važne potpore unutar HDZ-a smještala Sanaderu da zadovolji vaše loše režirane želje.
Lijevo orjentirani novinari drže se međusobno utvrđenog dogovora o zadnjim šansama da stvore psihozu i nesigurnost u društvu.


registracija
27/7/09

columbo, 15.12.09. 19:39

Evala bas hvala Mihovilovicu sto nam je otvorio oci, pa saznasmo kako visoko kotiramo. Samo ne znam je li ovaj smijurko Jandrokovic ista razumio od svega toga?
Kad je tako sve dobro i sjajno i cvatu nam ruze usred zime kad im vrijeme nije, red bi bilo i da mi ucinimo nesto za Ameriku, kad je tako plemenita u udjeljivanju komplimenata. Evo recimo, da se mene pita, ja bih po hitnom postupku ovoj Hillary podigao spomenik i to bas uz Jelacicev, dakle na centralnom zagrebackom trgu. Pa da u tu svrhu Kalmeta pribavi dkumentaciju, da Jaca otkrije to zdanje u nadprirodnoj velicini, a da prigodni govor odrzi Jandrokovic i da nam pojasni sve ono sto ne razumjesmo iz autorova teksta... Eto ja toliko, pa se vi snadjite.


registracija
17/12/09

konjica, 17.12.09. 20:02

Jaco uhapsi Ivu da nas više ne sramoti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika