15.12.2009. / 15:53

Autor: Andrea Belin

Dokazano: Šampanjac blagotvorno utječe na mozak i srce

Znanstvenisi su naglasili kako takvim sastojcima ne obiluju samo pjenušci za koje je potrebno izdvojiti nekoliko stotina kuna, već se ovakvi korisni spojevi nalaze i u napitku prihvatljivom za svačiji džep

Dvije čaše dnevno su sasvim dovoljneDvije čaše dnevno su sasvim dovoljneS obzirom da se bliži vrijeme blagdana kada je ispijanje pjenušca uobičajena pojava, ne bi bilo loše saznati kako on utječe na organizam. Odgovor na isto pitanje zanimao je i britanske znanstvenike pa su proveli jedno takvo istraživanje.

Naime, oni su otkrili da ovaj napitak blagotvorno utječe na mozak i srce jer njegovi sastojci proširuju krvne žile i na taj način smanjuju pritisak na ove dijelove tijela.
Znanstvenisi su naglasili kako takvim sastojcima ne obiluju samo šampanjci za koje je potrebno izdvojiti nekoliko stotina kuna, već se ovakvi korisni spojevi nalaze i u jeftinijim napitcima.

Doduše, u šampanjcu kao i ostalim alkoholnim napitcima ne treba pretjerivati. Dakle, dvije čaše šampanjca dnevno zaista mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja, međutim više od toga, nije zdravo za organizam.

Osim u šampanjcu, polifenolima obiluje crveno vino, maslinovo ulje, luk, različite vrste čajeva, borovnice i brokula pa ne bi bilo loše da se neke od ovih namirnica nađu na blagdanskom stolu.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
4/12/09

pajto, 18.12.09. 01:33

Ajme gluposti od naucnika...posle sampanjca tek dolazi ono sto pozitivno utice na srce i mozak,sam sampanjac naprotiv...bas suprotno deluje,sampanjac je najveci otrov za ljudski organizam,posebno za zene...neka malo vise istrazuju i neka objave rezultate...bice isti kao sto sam naveo,a ja nisam naucnik,jedva sam zavrsio osnovnu skolu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika