15.12.2009. / 17:30

Autor: Deutsche Welle

DW: 'Austrijska nacionalizacija Hypo Alpe Adria banke je greška'

Smatram da bi u ovom trenutku stečaj ove banke bio podnošljiv. Možda bi čak bilo dobro da se na taj način povećala nervoza u bankovnom sektoru kako se ne bi odmah vratili starim pravilima igre, smatra Daniel Gros, direktor briselskog Centra za političke studije

HYPO BANKA, prema reviziji stanja, nalazi se u katastrofalnom stanju, a Austrija će za spas izdvojiti 450 milijuna euraHYPO BANKA, prema reviziji stanja, nalazi se u katastrofalnom stanju, a Austrija će za spas izdvojiti 450 milijuna euraAustrijska banka Hypo Alpe Adria trebala je otići u stečaj, smatra Daniel Gros, direktor briselskog Centra za političke studije. On ocjenjuje da je Austrija spašavanjem ove banke učinila veliku pogrešku.

"Banka je zapravo trebala otići u stečaj, jer teško je objasniti da je banka s ukupnom bilancom od 30 milijardi eura od takve važnosti za cijelu eurozonu. Čak i za samu Austriju Hypo Alpe Adria je banka od manje vrijednosti, tek šesta po veličini", kaže Daniel Gros, dodajući kako je bavarska državna banka Bayerische Landesbank najmudrije reagirala. Ona je otpisala svoje investicije i time se riješila problema. Gros drži da će problem ove banke duže vrijeme biti na teretu Austriji, zemlji koja se ovim nacionaliziranjem, kako kaže, "uputila u močvaru koju je vrlo teško isušiti".

"Bilo bi pametnije kazati da, ukoliko je bilo neoprezne ekspanzije i ako je pri tome došlo do prijevara, tada bi bilo bolje da banka propadne i time bi cijela stvar bila rasčišćena", drži Gros.

Trichet tražio od Austrije nacionalizaciju?

Ovih dana kružila je vijest da se navodno u cijelu priču uključio čak i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet koji je od Austrije zatražio spašavanje ove banke upravo zbog područja njezinog djelovanja u Hrvatskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe. U pojedinim krugovima prevladava mišljenje da bi propadanje ove banke moglo imati negative posljedice za Austriju i cijelu eurozonu.

Međutim, Daniel Gros ne dijeli to mišljenje: "Ne. Smatram da bi u ovom trenutku stečaj ove banke bio podnošljiv. Možda bi čak bilo dobro da se na taj način povećala nervoza u bankovnom sektoru kako se ne bi odmah vratili starim pravilima igre."

"U Hrvatskoj i možda u nekim drugim zemljama jugoistočne Europe gdje je Hypo Alpe Adria postala velika, možda i prebrzo prevelika, moglo je doći do problema. Treba reći da upravo u zemljama regije postoji korupcija ili barem postoje mutni poslovi, primjerice vrlo upitni poslovi s nekretninama i ti poslovi moraju se prije ili kasnije razjasniti, bolje prije nego kasnije", upozorava Gros.

Iz gospodarskog - politički problem?

Prema mišljenju ovog stručnjaka, nacionalizacija banke Hypo Alpe Adria bila je velika greška, a rješavanje problema je samo odgođeno za budućnost.

Daniel Gros, direktor Centra za političke studije u BruxellesuDaniel Gros, direktor Centra za političke studije u Bruxellesu"Nacionalizacija Austriji donosi vjerojatno veliki problem koji dugo neće moći riješiti. To će dugo biti pitanje za državno odvjetništvo. Osim toga, opteretit će odnose sa zemljama istočne i jugoistočne Europe, jer sada, ako dođe do problema u Hrvatskoj, tada to više nije pitanje banke koja na licu mjesta zastupa svoje poslovne interese, već u tom slučaju će se moći i morati hrvatska država obratiti austrijskoj državi. Na koncu bi od posve gospodarskog problema mogao nastati i politički problem", smatra Daniel Gros.

Postoji li paralela između Islanda i Koruške ?

Koruška ima 500.000 stanovnika, Island 300.000 - je li moguće ovdje povući paralele između Koruške i Islanda? "Zasigurno je bila velika greška dopustiti da jedna savezna austrijska pokrajina kao što je Koruška izdaje obveznice u vratolomnim iznosima. Država na koncu mora znati je li sposobna platiti tu cijenu. Mislim da će Austrija na kraju moći sebi dopustiti takav slučaj, jer Austrija je 30 puta veća od Islanda.

No, ukoliko se slični problemi pojave kod većih banaka, tada se austrijska država mora upitati je li u mogućnosti nacionalizirati i te banke i da li to uopće želi", mišljenja je Daniel Gros, direktor briselskog Centra za političke studije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika