15.12.2009. / 19:46

Autor: Boris Bilas

Vlada održala izvanrednu sjednicu: Božićnice 625 kuna, Ina do kraja godine vraća dug

Ministar financija Ivan Šuker ponudio je konačnih 625 kuna božićnice državnim službenicima, jer državna blagajna, u ovom trenutku, više ne može podnijeti

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorVlada je u utorak popodne održala izvanrednu, ali i zatvorenu sjednicu na kojoj je postignut dogovor oko povrata duga Ine. Prema postignutom dogovoru Ina će dignuti kredit, taj će novac dati Vladi, koja će potom novac proslijediti HAC-u. Kako HAC ima brojne dugove prema dobavljačima na taj će se način vratiti dio sredstava u gospodarstvo i sačuvati brojna radna mjesta.

Istovremeno, Vlada je na godinu dana prolongirala odluku o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine te se očekuje se da će Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i MOL-a biti potpisan sutra.

Za neposlušne moguće sankcije

Druga odluka na večerašnjoj sjednici bila je ona o visini božićnice u državnim tvrtkama. Kako se doznaje, ministar financija Ivan Šuker ponudio je konačnih 625 kuna božićnice državnim službenicima, jer državna blagajna, u ovom trenutku, više ne može podnijeti.

Problem za Vladu je što su neke zdravstvene ustanove već isplatile božićnice od 1250 kuna, a slično se možda već dogodilo i u drugim javnim tvrtkama. Za sve to, na kraju, sankcija neće biti, no premijerka bi mogla zbog toga smijeniti neke od direktora javnih poduzeća, zbog nesavjesnog poslovanja i nepoštivanja Vladinih odluka u vrijeme krize.

Za božićnice 150 milijuna kuna

Država će dakle, za 240 tisuća korisnika proračunskih sredstava i njihove božićnice izdvojiti oko 150 milijuna kuna, a ministar Šuker, kaže, kako više nema namjeru pregovarati, jer Vlada će u četvrtak donijeti svoju konačnu odluku.

Ovakva odluka Vlade vjerojatno se neće svidjeti sindikatima koji su već ranije najavili tužbu protiv Vlade kao poslodavca zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora. Sindikati smatraju da im je tim ugovorom zajamčena božićnica u visini od 1250 kuna.

U Holdingu se boje tužbi

Zanimljivo, kako ovakvih problema nemaju zaposleni u zagrebačkom Holdingu jer je njima na račune već sjeo božićni dar od grada u visini od 3.000 kuna.

Razlog ovako visoke božićnice glasnogovornik Holdinga Dušan Viro objasnio je HTV-u riječima kako ih na to "obvezuje kolektivni ugovor, ali i strah od sindikalnih tužbi". Premijerka i ministri u vladi taj strah očigledno nemaju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 15.12.09. 20:16

E, kad vidim koliku glavu nosi ovaj Suker, uvjek mi nekakvo financijsko smirenje prelije dusu, pa spokojno spavam...
Isto tako, da li je autor teksta pri punoj svijesti napisao recenicu: "...no premijerka bi mogla zbog toga
(pazite, zbog toga) smijeniti neke od direktora javnih poduzeca, zbog nesavjesnog poslovanja i nepostivanja Vladinih odluka u vrijeme krize." (sic) E, dijete, dijete ti naivno vjerujes u to sto radis... Kakva Vlada, kakva premijerka, kakvi bakraci. Kalmeta, baco, Kalmeta...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika