15.12.2009. / 23:07

Autor: Ana Smrečki

'Sanader iskočio iz broda, ostavio Kosor i 'ekipu' i sada bi upravljao s obale'

No, postavlja se pitanje koliko je Sanaderov utjecaj u kreiranju političke slike u Hrvatskoj presudan. Neslužbeni izvori danas prepričavaju i otkrivaju detalje onog dana kada je Sanader objavio da odlazi sa svih političkih funkcija u zemlji. Tada je Kosorici rekao da ako se istraga stegne oko Berislava Rončevića odmah smijeni ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka

Ivo SanaderIvo SanaderNakon što je Nacional u najnovijem tiskanom izdanju prvi donio priču pod naslovom 'Sanaderov rat protiv premijerke' danas se svi mediji u Hrvatskoj bave tom temom. Svi se slažu da je odnos na relaciji Sanader-Kosor ozbiljno narušen onog trenutka kada su ankete javnog mijenja počele premijerki davati veće šanse nego njezinom prethodniku. Dolaskom Jadranke Kosor na čelo Vlade, zaustavljen je pad rejtinga HDZ-a, a percepcija javnosti nove Vlade polako, ali sigurno se stabilizirala.

Kosor brzo zaboravila da sve što ima duguje Sanaderu

Večernji list piše da su se Ivo Sanader i Jadranka Kosor pet mjeseci od njegovog odlaska sa čelne pozicije u Banskim dvorima, našli u središtu unutarstranačkih igara u kojima se dva bloka, podijeljena između bivšega šefa i sadašnje šefice, bore za zauzimanje pozicija.

Tako navodno, pojedini izvori HDZ-a žele oslabiti aktualnu poziciju Jadranke Kosor plasirajući u medije informacije o Sanaderovim prijetnjama. Da je Sanader preko svojih prijatelja Kosorici poručio da zaustavi antikorupcijske istrage ili odstupi s mjesta premijerke sanaderovci opovrgavaju, poručujući da je šefica HDZ-a prebrzo zaboravila da sve što ima u politici duguje upravo Sanaderu.

Rat zapravo ne vodi Sanader, nego Kosor, kako bi ojačala svoju poziciju

No, postoji i ona druga strana priče. HDZ-ovci nezadovoljni politikom Jadranke Kosor, tvrde da su glasine o Sanaderovom ratu protiv šefice stranke zapravo dio pažljivo pripremljene operacije kojoj je cilj stvoriti što veći animozitet članstva prema bivšemu šefu, kako bi se učvrstila njezina pozicija.

Smijeniti Karamarka ako 'stegne' Rončevića

No, postavlja se pitanje koliko je Sanaderov utjecaj u kreiranju političke slike u Hrvatskoj presudan. Neslužbeni izvori danas prepričavaju i otkrivaju detalje onog dana kada je Sanader objavio da odlazi sa svih političkih funkcija u zemlji. Tada je Kosorici rekao da ako se istraga stegne oko Berislava Rončevića odmah smijeni ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić smatra da je vrijeme da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori i da vlast uzme onaj tko neće ovisiti o Ivi Sanaderu i bilo kakvim zakulisnim igrama. «Sanader je iskočio na obalu iz broda koji tone, ostavio Jadranku Kosor i ostale da taj brod spašavaju, pa bi još s obale htio upravljati s tim brodom», slikovito nam je opisao Sanaderov današnji utjecaj na hrvatskoj političkoj sceni.

'Kao da je na zemlju bačen neki smrad od kojeg se moramo čistiti godinama'

Sanaderov odlazak s premijerke funkcije Ivkošić naziva sramotnim, a tu sramotu analizira kroz lepezu. «Činjenica je da je zemlja prije pet mjeseci bila u teškom stanju kao što je i sada. Nikada nije objasnio zašto je otišao. Unatoč tome što je otišao želi i dalje utjecati na sudbinu Hrvatske. Odjednom se sa svih strana pojavljuju sumnje u transparentnost njegove vladavine. Kao da je na zemlju bačen neki smrad od kojeg se moramo čistiti godinama», pojasnio je Ivkošić.

Iako danas nitko sa sigurnošću ne može tvrditi zašto je Sanader napustio premijersku funkciju, stvari kao da postaju sve jasnije. Ivkošić tvrdi da je Sanader s hrvatske političke scene otišao iz straha, očekujući da će mu to odstupanje biti zaštita, ali da će opet iz sjene moći upravljati Hrvatskom.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 16.12.09. 03:53

Bilo bi dobro da iskoci iz broda na Goli otok i tamo dulje vremena ostane. Preporucio bi minimum od 15 godina.


registracija
27/7/09

columbo, 16.12.09. 06:31

Ana, zlato, ovaj si tekst iskonfuzala tako da bih te najradije pitao da mi objasnis sto si nam to htjela kazati!?
Ne zuri drugi put, nego radije ostavi da ti rukopis prenoci uzgalvlje, pa ga sutradan dotjeraj i predaj tamo gdje to vec ide. Da si tako sada uradila, ne bi ti se dogodilo da clanak pocinjes s "no", ali to je ovdje najmanji problem...
Oprosti i shvati ovo krajnje dobronamjerno.


registracija
15/11/06

rimaz, 16.12.09. 06:44

Columbo, što znači "iskonfuzala"? Ukoliko već nekome držiš predavanje o načinu i stilu pisanja, pokušaj barem to napisati na hrvatskom jeziku, sa hrvatskim slovima.Za razliku od tebe, ja sam shvatio što je poanta članka. Samo, nije mi jasan Ivkošić. Izgleda da mu je trebalo podosta vremena da shvati ono što smo znali od samog početka Sanaderove vladavine.


registracija
16/11/09

simo, 16.12.09. 17:16

Nevjerojatna informiranost novinarke,samo još da nam je saznati dali joj se Jadranka požalila osobno ili se Sanader pohvalio dvosobno.Apsolutno bezvezne konstrukcije,ali dobar temelj za nastavak trakavice o teoriji urote i bezuspješnog pokušaja Ivinog backgrounda.Svašta.
Sanaderova je snaga i danas velika,ali ni ljubomora na Jadrankinu popularnost nije ništa manja. Ha,ha,haaaa!


registracija
29/11/09

Ivis, 16.12.09. 20:50

On Ti je bezsramni "debelokozac". Vratit' ce on ubrzo! Kakva mizerija od covijeka?!!


registracija
25/10/09

sunce55, 16.12.09. 21:08

Još se sjećam kada je Sanader Jadranku omalovažio
rekavši da je ona u najmanju ruku bila njegova
zapisničarka, kud on okom ona skokom. Mislim da
je to bio niski udarac i da mu to ona nije oprostila.
Sanader je mislio da će postavivši ženu lakše manipulirati njome. Ali se prevario, što mi je jako drago.
Ne znamo da li su to samo priče da se vraća u "prvu ligu" politike, ili je to samo ispitivanje rejtinga.
Sanaderu kad si onako sramno bez objašnjenja otišao
poručujemo ti da se više ne vraćaš, jer si politički
mrtvac.


registracija
27/7/09

verina, 16.12.09. 22:10

columbo, ne kužiš opremu teksta: u podnaslov je izvučen najvažniji dio. Tekst počinje "Nakon što je Nacional...".
Ne mogu vjerovati da se (i) Ivkošić odrekao Sanadera! E, onda mu zbilja nema spasa...


registracija
29/11/09

Ivis, 17.12.09. 01:46

Za ovakve u mom selu imaju samo dva naziva. Manji dio njih veli " Pokvarenjak", a daleko smo brojniji koji govore "Kurvin Sin". Sami zakljucite koji su u pravu!


registracija
17/12/09

konjica, 17.12.09. 19:59

Vrati koko što si pozobala..


registracija
27/7/09

columbo, 17.12.09. 20:34

@rimaz,
"iskonfuzala" dolazi od konfuznosti, a "konfuznost" od - zbrkanosti, a sve skupa jest rezultat pisanja koje proizlazi od virenja kroz kljucanicu...Ipak je dobro da si shvatio poantu. Ali sto je to, "poanta", kad vec mislis globalno, a pises pausalno. Ja sam recimo shvatio, bit teksta, kao i to da je Ivkosic tu samo kao dekor tobosnje autenticnosti. No, sto je "autenticnost"? Daj razmisli! I jos nesto: hrvatskih slova nemam, a posebno mi je zao sto u ovom momentu nemam kvacice na "c".
@verina
Moja "poanta" bas i jest na opremi teksta, jer sto je podnaslov? Ni manje ni vise, nego prezime sadrzine... Ovdje se pak dogodilo to da je novinarka to nesto vezala za naslov, tako joj je "no" na pocetku, a ne "Nakon sto..." Ni ti ni rimaz, cini mi se, ne kuzite (sto znaci "kuzite"?) ono sto jest najvisi problem recenog clanka.
Ajde, pa se ti snadji!


registracija
1/11/08

slavko470, 17.12.09. 20:52

Đubre ispucalo lovu pa bi se sada vratilo da pokupi ako je što ostalo ali ostalo nije ništa. Hrvatska već dugo puza po koljenima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika