16.12.2009. / 07:55

Autor: Nacionalova redakcija

Revizija ugovora: Jurčić traži da šefovi Podravke vrate novac

"Napravit ćemo analizu tih ugovora za razdoblje između 2006. i 2008. godine i utvrditi je li njima počinjena šteta interesima vlasnika i tko je odgovoran za tu štetu. Ako utvrdimo da je štete bilo, tražit ćemo naknadu"

Ljubo JurčićLjubo JurčićDio novca izgubljenog u "operaciji Spice" koprivnička Podravka pokušat će nadoknaditi revizijom menadžerskih ugovora prema kojima su pojedinci zahvaljujući opcijama na dionice zaradili milijune. To najavljuje Ljubo Jurčić, šef Nadzornoga odbora koprivničke kompanije.

"Napravit ćemo analizu tih ugovora za razdoblje između 2006. i 2008. godine i utvrditi je li njima počinjena šteta interesima vlasnika i tko je odgovoran za tu štetu. Ako utvrdimo da je štete bilo, tražit ćemo naknadu", izjavio je Jurčić za Večernji list.

Opcije 'pojele' četvrtinu profita

Koliko iznosi točan iznos koji bi podravka mogla tražiti od menadžera, teško je za procijeniti, no poznato je da je petnaestak bivših i sadašnjih članova uprave, pa čak i NO-a, između 2004. i 2008. godine realiziralo opcije na dionice i tako zaradilo oko 60 milijuna kuna. Tih je godina Podravka ukupno ostvarila oko 260 milijuna kuna dobiti, što će reći da su opcije "pojele" četvrtinu profita, piše Večernji list.

Stručnjaci tvrde kako podloga takvome nagrađivanju menadžera mora biti odluka skupštine trgovačkoga društva, a takve odluke kad je Podravka u pitanju nije bilo, te kažu kako je nezamislivo je da dioničari nemaju ništa, a članovi uprave dobivaju iznose "visoke do neba"

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, ukoliko se dokaže da je zbog menadžerskih ugovora nastala teška nepravda trgovačkome društvu, oni se na sudu mogu proglasiti ništavnima.

Polančecu od opcija 10,5 milijuna kuna

Jurčić je posredno najavio upravo takvu proceduru, a mogla bi početi već nakon skupštine Podravkinih dioničara, koja bi se trebala održati koncem siječnja iduće godine. Tko bi sve bio obuhvaćen revizijom, Jurčić nije kazao, no poznato je tko je realizirao pravo na povlaštenu kupnju Podravkinih dionica.

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, najviše je opcija "povukao" upravo između 2006. i 2008. godine, a ukupno je inkasirao 10,5 milijuna kuna. Tu su i trenutačni stanovnici Remetinca Darko Marinac i Saša Romac, pa čelnik Belupa Stanislav Biondić, kao i aktualni šef kriznoga Podravkina menadžmenta Miroslav Vitković, doznaje Večernji.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 16.12.09. 09:36

samo naprijed Jurčiću,građani Podravine su uz TEBE!!!


registracija
18/11/09

canned, 16.12.09. 14:25

Za par mjeseci nećemo više ni spominjati ovu aferu a kamoli vidjeti jedne kune od Polančeca i ostalih RATNIH PROFITERA.Nema te snage trenutno u Hrvatskoj da bi se pravedno obračunala sa političarskom mafijom.Svi koji su učestvovali u politici zadnjih 20 godina du tako dobro umreženi da nema nade za male ljude da dožive satisfakciju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika