16.12.2009. / 08:36

Autor: Nacionalova redakcija

Bučarov prijedlog: Slovenci bi arbitražu poslali na mirovnu konferenciju

Bučar je za svoje ideje pridobio šaroliko društvo. No, bez potpore Janeza Janše, bivšeg premijera i šefa slovenske opozicije, nema puno šanse na uspjeh. Janša se oštro protivi arbitražnom sporazumu, no ipak se drži podalje od Bučarove ekipe

France BučarFrance BučarProtivnici arbitražnog sporazuma u Sloveniji ne odustaju. Na čelu s Francom Bučarom, predsjednikom slovenskog parlamenta u vrijeme osamostaljenja i jednim od "očeva" slovenske samostalnosti, u Ljubljani se u tajnosti sastaju i dogovaraju "najelegantniji" način rušenja arbitražnog sporazuma, piše Novi list.

Bučar smatra da Slovenija može odstupiti od sporazuma tako da pitanje arbitraže proširi na pitanje sukcesije bivše Jugoslavije u cjelini. Time bi se na nekoj budućoj "mirovnoj konferenciji" otvorila pitanja svih granica na teritoriju bivše države, ako bi se o takvoj konferenciji usuglasile sve novonastale države.

Bučar bez Janšine potpore

Bučar je za svoje ideje pridobio šaroliko društvo. No, bez potpore Janeza Janše, bivšeg premijera i šefa slovenske opozicije, nema puno šanse na uspjeh. Janša se oštro protivi arbitražnom sporazumu, no ipak se drži podalje od Bučarove ekipe.

Zasad se on zadovoljava izravnim pritiskom na Pahora, od kojeg traži da sam odustane od, kako kaže Janša, štetnog arbitražnog sporazuma, koji "ugrožava slovenski status pomorske države".

Pahor, međutim, mirno najavljuje da će najprije pričekati pozitivnu odluku Ustavnog suda o ustavnosti sporazuma, nakon čega će se, prije konačne parlamentarne ratifikacije, o spornom sporazumu na savjetodavnom referendumu izjasniti i slovenski građani, piše riječki dnevnik.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 16.12.09. 10:34

Stvarno i kod nas u deželi ima starih dr........ Svakim danom u svakom pogledu mi je sve draže što se Juga raspala


registracija
9/8/09

vinko12, 16.12.09. 15:19

ako ti je to tek danas draze ( i to samo "sve draze")
onda si potpuni sljepac, idiot, ili komunjarski odredjen jugonostalgicar.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika