16.12.2009. / 11:38

Autor: Nacionalova redakcija

Američki agent pred Kongresom: Đukanović ključni čovjek međunarodnog šverca duhana

"Đukanovića je kao ključnog čovjeka šverca duhana označio vođa posla s krijumčarenjem cigareta na italijanskoj strani, s vezama pri Camori, mafiji iz Napulja, koji je pred talijanskim sudom tvrdio da je osobno pregovarao o pravu na šverc duhana s Milom Đukanovićem", kazao je Colllege

Crnogorski premijer Milo ĐukanovićCrnogorski premijer Milo ĐukanovićAgent američke carinske službe John College izjavio je u svibnju 2008. godine, tokom svjedočenja pred članovima Kongresa SAD-a, da je crnogorski premijer i vođa DPS-a Milo Đukanović bio ključni čovjek međunarodnog šverca duhana preko Crne Gore tokom 90-ih godina.

College je ovo rekao u svjedočenju pred kongresnim odborom za pravosuđe, čiji je transkript dostupan javnosti, a objavio ga je crnogorski dnevnik Dan.

Ocjene iz svog svjedočenja College je objasnio u izjavi za Dan te je rekao kako je cijeli posao oko ilegalne trgovine duhanom postao predmet pažnje svjetske javnosti, što je pomoglo da međunarodne korporacije zauzmu drugačiji stav, nakon čega su cigarete s Balkana u Italiju počele dolaziti legalnim kanalima.

SAD surađivale s OLAF-om

"Što se Đukanovića tiče, na osnovu istraživanja i medijskih podataka, svjedočenja koja su se protiv njega pojavljivala u Italiji, sigurno nisu bila izmišljena ili lažna. Ne, imala su suštinu. Također, Vlada SAD-a, preko svojih službi, surađivala je sa OLAF-om (agencijom EU-a), ali i talijanskim pravosudnim vlastima u ovim istragama", rekao je College za crnogorski dnevnik.

Američki agent je pred Kongresom iznio i tvrdnju kako je posao sa trgovinom duhana od sredine 90-ih godina, u jednom trenutku, pomagala i kolumbijska narko-mafija, koja je, po njegovoj ocjeni, Europu vidjela kao novu dobru destinaciju za biznis s narkoticima.

"Već 1999. godine, talijanska Komisija za borbu protiv mafije prepoznala je Albaniju kao važnu tranzitnu zonu za šverc duhana u Italiju, kao i neke zemlje Bliskog istoka. Međutim, izvještaji od nekoliko izvora potvrđuju da je premijer Crne Gore Milo Đukanović osigurao pravo na šverc nekolicini ljudi, u zamjenu za ozbiljan novčani iznos", tvrdi College, čiji se tekst svjedočenja može naći na službenoj internet prezentaciji američkog Kongresa.

Svjedok povezan Camorrom

Članovima Potkomiteta Kongresa za kriminal, terorizam i unutrašnju sigurnost, College je 1. svibnja 2008. godine kazao kako je trgovina duhana preko Crne Gore i drugih balkanskih zemalja poticao određenim dijelom financirana i od američkih kompanija, koje su, tvrdi, bile svjesne da posao dobija kriminalnu dimenziju kada cigarete stignu na Balkan.

"Đukanovića je kao ključnog čovjeka šverca duhana označio vođa posla s krijumčarenjem cigareta na talijanskoj strani, s vezama pri Camorri, mafiji iz Napulja, koji je pred talijanskim sudom tvrdio da je osobno pregovarao o pravu na šverc duhana s Milom Đukanovićem", kazao je Colllege, koji, ipak, nije identificirao svjedoka protiv Đukanovića u Italiji.

On je podsjetio da je Đukanović u veljači 2008. opet izabran za premijera, što mu daje pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Pranje novca na tlu SAD-a

"Balkanska regija je odavno duboko uključena u trgovinu duhana i istrage o tim nezakonitim poslovima počele su još 90-ih godina. U lipnju 2007. godine, mediji su objavili kako je jedna istraga završena i da će Milo Đukanović, ali i nekoliko drugih ljudi, biti optuženi za ilegalnu trgovinu duhanom i pranje novca od 1994. do 2002. godine. Situacija na Balkanu nije imala utjecaj samo na Europu, već i na SAD jer su neke od krijumčarenih cigareta proizvedene u Americi, i tako je i dio profita od krijumčarenja opran na američkom tlu. Zato je korupcija na visokom nivou razlog za ozbiljnu zabrinutost u svim državama", zaključio je John College.

Da posao sa duhanom u Crnoj Gori i na Balkanu tokom 90-ih nije bio vezan samo za crnogorske i mafijaške organizacije iz Italije, College potvrđuje činjenicom da su u ovaj posao bile u uključene međunarodne strukture koje su vrlo dobro poznate javnosti u SAD-u.

Međunarodna mafijaška veza

"Nekoliko struktura talijanske mafije, ruski kriminalci, japanske i kineske mreže, ali i kolumbijski narko-karteli, jesu, ili su bili uključeni u posao sa švercom duhana u Europi i na Balkanu, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi. Osim što su proizvodile lažne cigarete, ili ih proizvodile bez licence, a potom ih krijumčarile, kriminalne strukture su koristile duhan kao sredstvo za pranje novca. U Europi, neke od tih shema su prepoznate kao Karusel prevara - duhan se koristi da bi se oprala ogromna zarada od krijumčarenja kokaina i drugih droga. To je detaljno opisao izvještaj Radne grupe za financijske akcije (FATF), objavljen u lipnju 2006. godine. Ove organizacije djeluju zahvaljujući korupciji i zastrašivanju, i nemaju nikakav problem koristiti nasilje kao način da ostvare poslovne ciljeve", istaknuo je College za crnogorski Dan.

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika