16.12.2009. / 11:52

Autor: Hrvoje Šimičević

Kosor: Priče o Sanaderu su nevažne, pred vladom je puno teških odluka

"Čekaju nas razgovori sa sindikatima, problemi s božićnicama, teška situacija u gospodarstvu. Sve su to izazovi i problemi koje moramo rješavati, a sve drugo su špekulacije. Kojekakve priče naprosto ne bi komentirala. Mi smo čvrsta vlada, čvrsta koalicija", rekla je Kosor

Foto: Vlada.hrFoto: Vlada.hrTijekom današnjeg posjeta Domu za starije i nemoćne osobe Ksaver gdje je uručila poštanske uplatinice sa povratom treće rate umirovljeničkog duga, premijerka Jadranka Kosor najavila je da će sutra Vlada formalizirati pitanje božićnica.

"Jučer smo na sjednici razgovarali vezano uz dodatak sporazuma ugovora Ine i MOL-a o plinskom biznisu, što će se danas i potpisati. Odluka vlade o božićnicama biti će donijeta sutra na sjednici vlade i to odluka o božićnici od 625 kuna. To je ono što je moguće učiniti. Mi smo i dalje otvoreni za socijalni dijalog, ali to je limit koji možemo ispoštovati obzirom na situaciju s proračunom", rekla je Kosor. Dodala je kako se vlada nalazi u jednoj 'katkad neobičnoj situaciji'. S jedne strane, kaže Kosor, dolazi pritisak da se iz državnih i javnih službi otpusti 20-30 tisuća ljudi, a s druge strane aktualno je nesmiljeno odbijanje bilo kakvog dijaloga, primjerice o visini božićnice za 2009.

Poduzeća će vraćati božićnice?

Kosor je potvrdila je je uputila pismo javnim službama u kojima navodi limit za isplatu božićnica. Na pitanje hoće li tražiti od javnih poduzeća koji su već isplatili znatno veće božićnice od 625 kuna povrat tih financija, Kosor je kazala kako za početak od tih tvrtki traži da se izjasne o tome što su isplatili, pa da će onda vidjeti.

Sustav mora biti sustav, pravila moraju biti jasna za sve, istaknula je premijerka. Ne boji se da će joj 'sindikati puhati za vratom'. "Ja se ničega ne bojim pa tako ni nikakvog puhanja. Ja sam za razgovor o onomu što je moguće i realno, odnosno ono što proračun može podnijeti."

Dodala je kako je došlo vrijeme da se prava radnika u javnim službama, uglavljena u kolektivnim ugovorima, poput novca koji ide za prijevoz, božićnica, darova za djecu i slično, trebaju staviti na stol, pa da se vidi da li je to racionalno usmjeravanje novca poreznih obveznika, ili se taj novac može upotrijebiti još racionalnije.

Dodatak ugovora s Inom je poruka drugim poduzećima

Kosor se osvrnula i na dodatak ugovora o plinskom biznisu Ine, odnosno vraćanju duga državi od strane tog poduzeća. "Mi novim dodatkom ugovora o plinskom biznisu vraćamo Inin dug državi u proračun i na taj način ujedno rješavamo problem HAC-a i Hrvatskih cesta, što je jedan od najbitniji dijelova ovog ugovora. Što se tiče samog plinskog biznisa, to ćemo prolongirati. U konačnici to je korisnije za Hrvatsku. Važno je da smo se oko toga dogovorili", istaknula je Kosor

Na taj način aktualna vlada neće slijediti primjer nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je u dva navrata nastojao brzim postupkom progurati plinski biznis. "Nemamo uvjeta za takvo postupanje. Ne možemo preuzeti obavezu koja bi se naslanjala na proračun. To bi bilo nerazumno u ovim trenucima", kazala je Kosor, ističući kako je dodatak na ugovor Ine i Mola iznimno važan i kao poruka svim drugim poduzećima da moraju vratiti dug državi.

Kosor je odbila komentirati priče o navodnom povratku Ive Sanadera u politiku preko hrvatskog Sabora, kao i novinske napise o navodnim provizijama koje je Sanader dobio od Hypo banke. "Čekaju nas razgovori sa sindikatima, problemi s božićnicama, teška situacija u gospodarstvu. Sve su to izazovi i problemi koje moramo rješavati, a sve drugo su špekulacije. Kojekakve priče naprosto ne bi komentirala. Mi smo čvrsta vlada, čvrsta koalicija", rekla je Kosor, odbivši komentirati i pitanja oko opcije unutarstranačkih izbora. "Ne bih svaki dan ponavljala jer mi se malo čini i ponižavajuće ponavljati kako je podrška unutar stranke velika", istaknula je premijerka.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 16.12.09. 12:35

Ona će se vrlo brzo morati javno očitovati za ili protiv Sanadera. Sve je evidentnije da joj Sanader radi o glavi.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 16.12.09. 15:36

Gospođo Kosor,nemate pravo govoriti u ime hrvatskog naroda.ako su Vama "priče" o Sanaderu nevažne,meni nisu,i većini poštenih i vrijednih ljudi kojima poštenje još nešto znači u životu.narod Vas je prihvatio radi toga što ste više napravili za ovo kratko vrijeme,nego Vaš prethodnik koji želi imunitet da ne završi u zatvoru,a o njegovoj nevinosti sve SE ZNA.ako Vi ne znate,pitajte narod.zahvaljujem i očekujem hitan referendum gdje ćemo birati ili Vas ili njega,prije EU kojeg nam želite nametnuti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika