16.12.2009. / 12:18

Autor: Hina

General Motors planira brži povrat američkog i kanadskog zajma

U studenom je GM naznačio da planira otplatiti 6,7 milijarde dolara do sredine 2011.

General Motors vratiti će sve svoje dugoveGeneral Motors vratiti će sve svoje dugoveGeneral Motors planira do lipnja vratiti 6,7 milijardi dolara vrijedan zajam američke vlade kao i manji zajam kanadske vlade, kazao je izvršni direktor Edward Whitacre u intervjuu objavljenom u srijedu.

Whitacreove izjave za The New York Times i Wall Street Journal signalizirale su brži povrat duga nego što je kompanija najavila prošlog mjeseca.

Ukupno moraju vratiti 8,1 milijardi dolara

Zajam od 6,7 milijarde dolara nije dio državne pomoći od preko 50 milijardi dolara koju je GM primio od Washingtona. Na temelju te pomoći država je stekla 60 posto udjela u kompaniji.

U studenom je GM naznačio da planira otplatiti 6,7 milijarde dolara do sredine 2011. Tada je najavljen i povrat zajma kanadske vlade u iznosu 1,4 milijarde dolara. Taj iznos nije sastavni dio ulaganja Kanade u visini 10 milijarde dolara temeljem kojeg ima 12-postotno vlasništvo u kompaniji.

GM i Chrysler, prvi i treći proizvođač vozila u SAD-u, suočili su se ove godine s kolapsom nakon što je recesija zadala konačni udarac višegodišnjoj slaboj prodaji. GM je 2007. godine izgubio titulu najvećeg svjetskog proizvođača vozila koju je držao 77 godina. Titulu mu je preotela japanska Toyota Motor.

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika