16.12.2009. / 12:21

Autor: Hina

Zrakoplovne tvrtke čeka turbulentna 2010.

"Još uvijek najslabiji oporavak očekujemo u Europi. U Aziji je on daleko snažniji", dodao je Bisignani

Giovanni BisignaniGiovanni BisignaniZrakoplovne kompanije uspjele su prebroditi globalnu gospodarsku krizu ali ih čeka još jedna turbulentna godina i veći od očekivanih gubitci od 5,6 milijardi dolara, priopćila je u srijedu industrijska grupacija IATA.

To je međunarodno udruženje zračnih prijevoznika upozorilo da će se zrakoplovne kompanije nastaviti suočavati s velikim poteškoćama povezanim s posljedicama financijske krize i dodatnim pritiscima da snize cijene nakon jedne od najgorih godina u povijesti te industrije.

IATA je revidirala prognozu za 2010. te sada u 2010. očekuje 5,6 milijardi dolara neto gubitka kompanija širom svijeta, više od ranije procjene gubitka u visini 3,8 milijardi dolara.

Sljedeće godine upola manji gubici

Nova je procjena za sljedeću godinu još uvijek gotovo upola niža od 11 milijardi dolara gubitka koji će, prema prognozama, tu industriju pogoditi u ovoj godini.

Nadu ulijeva oporavak u putničkom prijevozu i prognoza o rastu broja putnika za 4,5 posto, nakon 4,1-postotnog pada u 2009., zahvaljujući ponovnom približavanju te brojke rekordnoj razini iz 2007., odnosno 2,28 milijardi putnika u idućoj godini.

"Najgore je prošlo", kazao je generalni direktor IATA-e Giovanni Bisignani.

Prema riječima glavnog ekonomista IATA-e Briana Pearcea, tržišta u nastajanju predvode oporavak opće gospodarske klime, dok je neujednačeni oporavak najslabiji i najsporiji na najvećim tržištima zrakoplovnog prijevoza, u Europi i s onu stranu Atlantika.

"Još uvijek najslabiji oporavak očekujemo u Europi. U Aziji je on daleko snažniji", dodao je.

Tako će prema IATA-i zrakoplovne kompanije u Sjevernoj Americi i Europi u idućoj godini biti zaslužne za četiri petine ukupnih gubitaka te industrije.

Vezane vijesti

IATA: Oporavak zrakoplovne industrije nakon japanske katastrofe u drugoj...

IATA: Oporavak zrakoplovne industrije nakon japanske katastrofe u drugoj polovini godine

Nuklearna kriza i posljedice razornog potresa u Japanu uzrokovat će veliki pad aktivnosti u zrakoplovnoj industriji od kojeg se neće početi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika