16.12.2009. / 13:35

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Vidošević: Hrvatska je ekonomski ugrožena zemlja na pragu bankrota

"Nije istina da se ne mogu rasprodati još neke nekretnine, tu su otoci, vode, njive... Hoćemo li sve to prodati ?", upitao je

Nadan VidoševićNadan VidoševićNezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru kako je Hrvatska ekonomski ugrožena zemlja.

Napomenuo je kako po nastupima ostalih kandidata Hrvatska izgleda kao da je sređena zemlja, te ustvrdio da u ovom trenutku Republika Hrvatska ne može platiti ni jednu lipu kamata na vanjski dug. "Na pragu smo bankrota. Ako to ne shvaćamo onda ništa ne razumijemo", dodao je Vidošević.

Totalna rasprodaja

Po riječima predsjedničkog kandidata Vidoševića, Republika Hrvatska, odnosno građani, imaju parcelu koja je upisana u europskom katastru ali nad njom je hipoteka.

"Nije istina da se ne mogu rasprodati još neke nekretnine, tu su otoci, vode, njive... Hoćemo li sve to prodati ?", upitao je.

Vidošević je ocijenio kako stanje nije beznadno, jer se može izići iz ove situacije kao što su svojedobno za manje od jednog radnog vijeka iz velikih kriza izišli Japan, Koreja, Finska.

Komparativni elementi

Da bi se to postiglo Hrvatska mora iskoristiti sve svoje komparativne elemente, kazao je. Hrvatska ima izvrstan prometni položaj, ima luke, ceste, naftovod i plinovod, a to nema niti jedna zemlja u okruženju. Sve to treba aktivirati, kazao je Vidošević.

Potrebno je uspostaviti učinkovit sustav protiv kriminala, jer "investicije neće doći u lupešku zemlju u kojoj i država 180 dana kasni s plaćanjem svojih obveza", dodao je.

Nužno je aktivirati goleme potencijale u poljoprivredi, rekao je Vidošević, napomenuvši kako je u Hrvatskoj je primjerice, "samo 20 posto hrvatskih šuma komercijalizirano".

Časnici ne upravljaju

Govoreći o intelektualnom kapitalu časničkog kadra kao o neiskorištenom potencijalu, Vidošević je naglasio kako su mnogi hrvatski časnici nakon Domovinskog rata otišli u SAD, završili su najbolje vojne akademije, a danas nijedan od njih nije ni u jednom nadzornom odboru hrvatskih javnih poduzeća. U SAD-u i Izraelu nema niti jednog poduzeća u kojem časnici ne upravljaju. Mi smo razgovor o časničkom kadru sveli na razinu socijalnih prava, kazao je Vidošević.

Zaključio je da je potencijal Hrvatske silan te da Hrvatsku neće urediti nit Washington ni Moskva nego možemo sami mi sami.

Vezane vijesti

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Mesić: Neizravno sam pomogao Karamarku

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u emisiji '60 minuta' televizije 24sata i govorio o svom odnosu s novim predsjednikom HDZ-a… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 16.12.09. 15:45

Točna ocijen stanja, malo direktno, ali točno. Ali Nadane, a gdje si ti bio kada je taj sistem uzimao maha? Rušio si stranku iznutra. Moš' si mislit. I nemoj mi o tome da si upozoravao na eventualne posljedice te politike, jer imao si moralnu obavezu, ako se baš ništa nije dalo promjeniti, dati ostavku u komori. Izabrali bi nekog drugog klimavca da vodi komoru - ali ne bi im davao legitimitet za provođenje takvih politika u praksu.


registracija
9/9/09

thor, 16.12.09. 22:54

meni je ovaj nadan inače jako simpatičan, no ne sviđa mi se što stalno laže i pravi nas budalama! pa zar stvarno misli da smo svi prolupali i da pušimo sve te njegove floskule s propašću hrvatskog gospodarstva, a da pri tom njega amnestiramo od svake odgovornosti za nastalo s(r)tanje???!!! enormno se čovjek obogatio dok je država i njeno gospodarstvo propadalo! tu nešto ne štima i debelo smrdi svima nama smrtnicima, samo ne lijepom nadanu!


registracija
9/12/09

latica, 17.12.09. 14:32

gospodin Vidošević ima iskustva u gospodarstvu i zna što priča......jedini je od svih kandidata koji je uistinu i sposoban obnašati funkciju našeg trećeg hrvatskog predsjednika...........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika