16.12.2009. / 15:04

Autor: Hina

Bago: 2009. je bila jedna od najtežih godina za Končar

Ključni razlog pada prodaje na domaćem tržištu su zaustavljeni poslovi za HEP u vrijednosti 640 milijuna kuna, pojasnio je Bago dodajući da je riječ o ugovorenim poslovima koji su jednostrano zaustavljeni

Darinko BagoDarinko BagoGrupa Končar ostvarit će u ovoj godini prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je za 7 posto manje od ostvarenog u 2008. godini, a procjenjuje se da će ovogodišnja dobit nakon oporezivanja iznositi 142,7 milijun kuna, istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Darinko Bago na današnjoj konferenciji za novinare.

Ovu je godinu Bago ocijenio jednom od težih, napominjući kako je u odnosu na prošlu godinu, koja je za Končar bila jedna od najuspješnijih, prodaja smanjena za sedam posto i to ponajprije zbog pada prodaja na domaćem tržištu za 12 posto, na 1,4 milijardi kuna.

Razlog za pad su zaustavljeni poslovi za HEP

Ključni razlog pada prodaje na domaćem tržištu su zaustavljeni poslovi za HEP u vrijednosti 640 milijuna kuna, pojasnio je Bago dodajući da je riječ o ugovorenim poslovima koji su jednostrano zaustavljeni.

Prihodi od prodaje u izvozu smanjeni su tri posto i iznosit će 1,2 milijarde kuna, a izvoz čini 47 posto ukupne prodaje Grupe Končar.

Najveći udio (86 posto) u ukupnoj prodaji Grupe ostvarit će društva poslovnog područja Energetika i transport.

Stanje ugovorenih poslova na kraju godine procjenjuje se u iznosu od 2,6 milijardi kuna.

Govoreći o planovima za 2010. Bago je istaknuo kako procjenjuju da će to biti godina ozbiljne i teške gospodarske krize, no Grupa Končar planira ostvariti pozitivan financijski rezultata.

Planira se neto dobit u iznosu od 108 milijuna kuna, na domaćem tržištu prihod od 1,1 milijardu kuna te u izvozu 1,4 milijarde kuna.

U 2010. investicije od oko 155 milijuna kuna

Bago je istaknuo kako u 2010. Končar ulazi s investicijama od oko 155 milijuna kuna koje su prije svega usmjerene u istraživanje i razvoj novih proizvoda - razvoj vjetroagregata snage 2,5 MW, prototipa niskopodnog elektromotornog vlaka za HŽ, razvoj elektromotornog vlaka i tramvaja na alternativnim širinama kolosjeka itd.

Upitan za komentar natječaja za tramvaj u Beogradu, na kojem Končar nije prošao iako je imao najjeftiniju ponudu (2 milijuna nižu), Bago je rekao da su iz medija saznali kako su izgubili posao te kako im je uskraćeno pravo na bilo kakav pravni lijek. Stoga vode pravnu bitku oko cijelog slučaja.

Dodaje kako su se pojavile neke špekulacije da je jedan od razloga gubitka posla taj što Hrvatska aktivno brani neovisnost Kosova, no on ne želi ulaziti u takve razloge već je ponovio kako će se slučaj riješavati u pravnoj borbi.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika