16.12.2009. / 15:28

Autor: Martina Čizmić

U pozadini susreta: Putin podsjetio Mesića na bivšu srpsku imovinu u Hrvatskoj

Nagađa se da bi Hrvatska mogla ponuditi vlasništvo u Jadranskom naftovodu Rusiji, kako bi za uzvrat dobila Južni tok, ali taj scenarij je manje vjerojatan jer Hrvatska nije toliko ovisna o ruskom plinu

Vladimir Putin i Stjepan MesićVladimir Putin i Stjepan MesićPosjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Rusiji bio je izvrsna prilika da se na najvišoj razini porazgovara o Južnom toku, ali i gospodarskoj suradnji između dviju država.

No, na sastanku premijera Vladimira Putina i predsjednika Stjepana Mesića razgovaralo se i o imovini Naftne industrije Srbije koja je nakon raspada Jugoslavije ostala na hrvatskom teritoriju.

Kako piše srpska Politika, u pitanju je većinsko vlasništvo nad Jadranskim naftovodom koje je ruskoj strani postalo još bitnije nakon kupovine NIS-a. Prije svega jer bi to Rusima olakšalo transport nafte od Omišlja na Krku do novosadske rafinerije.

Jadranski naftovod u zamjenu za Južni tok?

Prema nekim proračunima, NIS-u pripada oko 56 posto kapitala tog naftovoda, jer se procjenjuje da je srpski osnivački ulog bio u protuvrijednosti oko 88,6 milijuna eura.

U srpskom Ministarstvu energetike potvrdili su za Politiku da je pitanje povrata imovine NIS-a u Hrvatskoj dijelom i poteklo od radne skupine ministarstva.

"Prioritet je što prije riješiti pitanje prijenosa i uknjižbe NIS-ove imovine u Srbiji, a potom i imovine koja je ostala u Hrvatskoj", pojasnio je državni tajnik Dušan Mrakić za Politiku.

NIS je već ranije pokušao riješiti problem zaostale imovine u Hrvatskoj, no nije bilo nikakvog pomaka. Prema kompletnom popisu, NIS potražuje benzinske postaje koje su bile u vlasništvu tadašnjeg Naftagasa i Jugopetrola.

Te su postaje poslije raspada Jugoslavije izdvojene u posebne tvrtke koje su u vlasništvu ili suvlasništvu Ine.

No i Ina traži da se riješi pitanje njene imovine u Srbiji, koje su pripale Beopetrolu, a onda su prodane Lukoilu. Radi se o 200 pumpi na području cijele Srbije.

Nagađa se da bi Hrvatska mogla ponuditi vlasništvo u Jadranskom naftovodu Rusiji, kako bi za uzvrat dobila Južni tok, ali taj scenarij je manje vjerojatan jer Hrvatska nije toliko ovisna o ruskom plinu.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
16/11/09

simo, 16.12.09. 16:55

Još jedan u nizu Stipinih bilateralnih "uspješnica".Ništa novo. Važno da je on vidio sobu za aktiviranje nuklearnih raketa.Fascinacija Sovjetskom oružanom silom jedina poveznica i sjećanje na minule dane,poklon za odlazak u političku prošlost moderne Hrvatske države.Meni su draži Ameri,samo njihovom arsenalu takovi poput Stipe nemaju pristup...


registracija
4/12/09

pajto, 17.12.09. 06:05

E moj simo..bibliju u sake i procitati:CUVAJ BLIZNJEG SVOGA,sta ce ti ameri kada su jako daleko a ovi ti rucno bace atomsku....da nije tako vec bi Nemci naplatili njima,a Nemci nisu vojna sila za igrati se bez obzira na njihovu proslost sila uvek ostaje sila,vuk dlaku menja cud nikada


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika