16.12.2009. / 16:28

Autor: Hina

Žbogar stranim diplomatima u Ljubljani: Arbitražni sporazum dobar i pravedan

Uz potpisivanje tog sporazuma Žbogar je kao uspjehe u ovoj "intenzivnoj" godini iznio i to što je Slovenija uspješno predsjedala Vijeću Europe i dobila sjedište buduće europske agencije za suradnju energetskih regulatora članica EU-a (ACER)

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ocijenio je u srijedu pred stranim diplomatima u Ljubljani da je arbitražni sporazum dobar kompromis koji može donijeti rješenje dugogodišnjeg spora s Hrvatskom, navodi se u današnjoj izjavi za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Prilikom novogodišnjeg prijema za strane diplomate u Ljubljani Žbogar je rekao da je 80 do 90 posto svog vremena ove godine posvetio rješavanju odnosa s Hrvatskom, ali da se taj trud isplatio, navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Očito je da su se takav trud i angažman isplatili jer smo dobili kompromisno rješenje koje je po mom mišljenju dobro i pravedno", rekao je Žbogar, istaknuvši da arbitražni sporazum omogućava rješenje spora koji je niz godina opterećivao bilateralne odnose Zagreba i Ljubljane.

Uz potpisivanje tog sporazuma Žbogar je kao uspjehe u ovoj "intenzivnoj" godini iznio i to što je Slovenija uspješno predsjedala Vijeću Europe i dobila sjedište buduće europske agencije za suradnju energetskih regulatora članica EU-a (ACER).

U razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede Žbogar je pak rekao da se vlada i on osobno angažiraju kako bi vjerojatni referendum, koji će se održati pred ratifikaciju arbitražnog sporazuma, uspio.

No, Žbogar u smislu priprema na referendum nije odrekao "legitimnost" rasprava protivnika tog sporazuma među kojima se ističe tzv. "Bučarova skupina". Riječ je o skupini uglednih osoba koje vodi bivši predsjednik parlamenta France Bučar, a koja je po tvrdnjama slovenskih medija skeptična prema arbitražnom sporazumu i razmišlja o alternativnim rješenjima za granično pitanje.

"Pratimo takve inicijative, one su potpuno legitimne i vidjet ćemo što takve grupe predlažu", rekao je Žbogar za vodeći slovenski list. No, dodao je da on i vlada intenzivno lobiraju i i uvjeravaju biračko tijelo kako bi referendum o arbitražnom sporazumu uspio i kako bi taj dokument bio ratificiran.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika