16.12.2009. / 18:29

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Šestak bi na slobodu: Od Ustavnog suda traži ukidnje pritvora

Kršenjem ustavom propisanih prava i sloboda branitelji osumnjičenih smatraju i što se, umjesto pritvora, prema optuženicima nisu primijenile zakonom propisane blaže mjere kojima se, uvjereni su, mogla ostvariti ista svrha

Zdravko ŠestakZdravko ŠestakBivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak zatražio je od Ustavnog suda prekid pritvora i puštanje na slobodu. Kako je pojasnio njegov odvjetnik Mate Matić, smatraju kako su njegovom klijentu tijekom kaznenog progona povrijeđena prava. Podsjetimo, Šestaka se zajedno sa još šestoricom članova uprave sumnjiči za malverzacije teške 250 milijuna kuna.

"Neke povrede proizašle su i iz novog Zakona o kaznenom postupku koji se u tzv. uskočkim predmetima provodi od srpnja ove godine, a na čije su loše odredbe mnogi odvjetnici već više puta ukazivali", kazao je Matić Hini.

Nejednak tretman istražitelja i obrane

Kao primjer naveo je da predstavnici USKOK-a nesmetano provode sve potrebne istražne radnje, dok obrani nije dozvoljen niti kvalitetan kontakt s okrivljenikom koji se, pak, za postupak uopće ne može pripremati.

"Sve razgovore moramo obavljati u neadekvatnim uvjetima pritvora u Remetincu, gdje je Šestak osuđen na dijeljenje ćelije s velikom brojem ostalih pritvorenika pa, primjerice, više od 6000 stranica istražnog spisa mora držati pod krevetom", kazao je Matić.

U ustavnoj tužbi se, među ostalim, navodi i da u rješenju suca istrage nema niti spomena o postojanju osnovane sumnje, kao ni obrazloženje zbog čega se Šestaka povezuje s kaznenim djelima za koje ga tereti USKOK.

Kršenjem ustavom propisanih prava i sloboda branitelji osumnjičenih smatraju i što se, umjesto pritvora, prema optuženicima nisu primijenile zakonom propisane blaže mjere kojima se, uvjereni su, mogla ostvariti ista svrha.

Branitelji podsjećaju da je zbog sličnih razloga u slučaju "veliki maestro" ukinut pritvor nekolicini optuženika pa očekuju da će Ustavni sud na isti način odlučiti i u ovom slučaju.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 17.12.09. 22:43

NA DETEKTOR LAŽI!!PA,AKO SI NEVIN MOŽEŠ VAN!ALI ZNAMO DA NISI!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika