16.12.2009. / 18:51

Autor: Hina

Slovenci se i dalje pravdaju: Arbitražni sporazum štiti nacionalne interese

Balažic smatra da bi Hrvatska na ljeto iduće godine mogla završiti pregovore s EU-om, nakon čega bi se moglo pristupiti arbitražnim procedurama

Milan BalažicMilan BalažicArbitražni sporazum s Hrvatskom dobar je i štiti slovenske nacionalne interese, izjavio je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic, odbacujući kritike slovenskih protivnika toga sporazuma.

"Sporazumom smo zaštitili naše vitalne interese, zatvorili jedno od najproblematičnijih pitanja među državama, te ojačali i naše gospodarske odnose", rekao je Balažic na redovitoj konferenciji za novinare.

Nasuprot kritičarima arbitražnog sporazuma, koji kažu da Slovenija njime nije osigurala teritorijalni kontakt s otvorenim morem, Balažic je rekao da to proizlazi iz teksta sporazuma.

I dalje brane izlaz na otvoreno more

"Vitalni nacionalni interes zaštićen je time jer je polazište za određivanje granice stanje s danom 25. lipnja 1991. Slovenija je tada kontrolirala cijeli Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more", rekao je Balažic. Dodao je da će arbitraža uvažiti načelo pravednosti, dobrosusjedstva i povijesnih okolnosti.

"Nije riječ o tome ima li Slovenija izlaz na otvoreno more i hoće li ga dobiti. Zadaća arbitraže jedino je u tome da odredi fizički kontakt Slovenije s otvorenim morem", kazao je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da to proizlazi iz teksta arbitražnog sporazuma.

Sporazum je po njegovoj ocjeni realan iako je dio slovenske političke javnosti očekivao i više od toga. Sporazum bi se kao model mogao upotrijebiti i u sporovima drugih država u regiji, a kao takav pridonosi regionalnoj stabilnosti, ocijenio je Balažic.

Po njegovoj bi ocjeni Hrvatska na ljeto iduće godine mogla završiti pregovore s EU-om, nakon čega bi se moglo pristupiti arbitražnim procedurama.

Što se tiče pitanja hoće li i kada arbitražni sporazum biti i ratificiran, Balažic je ocijenio da će slovenski ustavni sud za oko mjesec dana donijeti pravorijek je li arbitražni sporazum u skladu s ustavom, što je od suda tražila vlada, a onda bi se moglo pristupiti parlamentarnoj ratifikaciji.

Vezane vijesti

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako vjeruje da će slovenski parlament uskoro ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom… Više

Komentari

registracija
31/7/09

Seaman, 16.12.09. 20:15

25.Lipnja 1991 Piranski zaljev je kontrolirala jugoslavenska vojska, kao i granice s Italijom i Austrijom pa je time i Hrvatska graničila s Italijom i Austrijom...danas prolazimo neku carinu prije dolaska na talijansku ili austrijsku granicu, pa će slijedom toga, i Zlovencima trebati putovnica (dogovor, ugovor), prije dolaska do otvorenog mora, a bogami neće kontrolirati cijeli Piranski zaljev, jer to nikada i nisu činili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika