16.12.2009. / 23:27

Autor: Ana Smrečki

Zagrijavaju se Škegro & Co.: Vlada osniva Fond za spas hrvatskih poduzeća

Još nije utvrđen iznos kojim bi fond raspolagao, no prema neslužbenim informacijama on bi se mogao popeti i do 10 milijardi kuna. Od toga bi jednu milijardu navodno dala država, a devet milijardi kuna bi prikupio konzorcij banaka

Premijerka Jadranka Kosor i ministar Ivan ŠukerPremijerka Jadranka Kosor i ministar Ivan ŠukerHrvatsku sada već gotov dvije godine trese gospodarska kriza, situacija je daleko od idilične, a 'svjetlo na kraju tunela' gotovo da se i ne vidi. Neke zemlje u istim problemima kao i Hrvatska, prije godinu dana dosjetile su se osnovati fond za spas poduzeća. Na istoj toj ideji u strogoj tajnosti radi savjetnička trojka premijerke Jadranke Kosor. Prema pisanju Jutarnjeg lista inicijativu pokreću Borislav Škegro, Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević u suradnji s HUP-om i poslovnim bankama, na čelu sa Zagrebačkom bankom.

Fond za spas poduzeća kroz tri načina finaciranja

Dok projekt ne bude dovršen, u javnost se neće izlaziti s detaljima. Tek je poznato da nije utvrđen iznos kojim bi fond raspolagao, no prema neslužbenim informacijama on bi se mogao popeti i do 10 milijardi kuna. Od toga bi jednu milijardu navodno dala država, a devet milijardi kuna bi prikupio konzorcij banaka. Razmišlja se i o trećem načinu financiranja, preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Fond bi davao kredite tvrtkama, koje su zbog krize u problemima, a koje su do sada dobro poslovale. Prioritet su hrvatske tvrtke, posebno izvoznici. Druga uloga fonda bio bi otkup i nacionalizacija propalih tvrtki. U tu skupinu spada i posrnulo carstvo Pevec Grupe. Kako bi spasila, primjerice 3 tisuće radnih mjesta, država bi kupila Pevec za jednu kunu, postavila ju na 'čvrste temelje' i potom ponovno prodala.

'Pet do dvanaest' za osnivanje takvog Fonda

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković spreman je poduprijeti svaki Vladin projekt koji ispunjava njezine kriterije, a i druge su banke zainteresirane za takvo, sigurno kreditiranje. Banke, naime imaju dovoljno novca, ali ga teško posuđuju poduzećima, budući da većina njih kredite ne mogu vraćati.

Vlada bi ovaj projekt mogla uskoro prezentirati u javnosti. U poduzetničkim krugovima ova informacija je dobro odjeknula. Većina ih poručuju da je 'pet do dvanaest' za osnivanje ovakvog Fonda, budući da bi većina poduzeća uskoro mogla propasti, a tada se neće imati što spašavati.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
27/2/08

altangerel, 17.12.09. 08:10

Nemoguća misija. Prvo se treba riješiti korupcije. Koji su kriteriji za biranje nove uprave takvih tvrtki? Jedino da se uprava postavi iz EU, Nijemci, Francuzi, Nizozemci, Talijani mogu nam pokazati kako biti konkutentan, profitabilan i nekorumpiran. Hrvati, pod vodstvom koje imaju, nemaju takav moralni kredibilitet.


registracija
27/7/09

columbo, 17.12.09. 08:14

Pokralo se sto se pokrasti moglo i sad banditi hoce nesto kao spasavati...Najkorisnije bi bilo da nas spase od njih samih i da se HDZ prestane lazno predstavljati kao stranka.


registracija
10/12/09

MKC, 17.12.09. 11:03

Opet zaduživanje, samo se drukčije zove: kredit pomoć prijateljima, zetovima, nećacima. Daje se vuku da vodi brigu o janjcima. Opet će tamo neki nećak dobiti novce, firma će se oporaviti, on će ju prodat, otići u Švicarsku itd. A, onda će velikodušno u domovinu vratiti nešto mrvica. Naravno to će mediji popratiti jer će mu se doći pokloniti predsjednik države i predsjednik vlade.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika