17.12.2009. / 08:32

Autor: Deutsche Welle

'Banane ubrzo jeftinije': Prekinut najduži sukob u povijesti WTO-a

Predsjednik Europske komisije Barroso je izjavio kako se veseli što je pronađen kompromisni put do rješenja prijepora oko banana. Trgovinski stručnjaci zbog znatnog pada carina na banane, sada očekuju i veliki pad cijena ovog tropskog voća

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon 15 godina spora EU i zemlje Latinske Amerike dogovorile su carine na uvoz banana, što znači da će banane na tržištu EU-a biti jeftinije. Dvije strane dogovorile su postupno smanjenje carina na latinoameričke banane.

Privremeni dogovor na razini veleposlanika pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) sada moraju još prihvatiti i svi partneri. EU govori o "najdužem trgovinskom sukobu" u povijesti WTO-a koji je završio kao "dobar dan za proizvođače i potrošače banana". Direktor WTO-a Pascal Lamy izjavio je kako je s dobrom voljom moguće riješiti svaki problem Svjetske trgovinske organizacije.

SAD je također obećao okončati svoj trgovinski prijepor koji je povezan s EU-om. Sjedinjene Države koje same ne izvoze banane, sudjelovale su u pronalaženju kompromisa, jer su izvoznici banana velike američke tvrtke. Predsjednik Europske komisije Barroso je izjavio kako se veseli što je pronađen kompromisni put do rješenja prijepora oko banana. Trgovinski stručnjaci zbog znatnog pada carina na banane, sada očekuju i veliki pad cijena ovog tropskog voća.

Znak za nastavak pregovora iz Dohe?

Europska unija u dogovoru oko banana prepoznaje znak da se ponovno pokrenu trgovinski pregovori iz Dohe koji su "zapeli" 2001. Prema namjerama najbogatijih industrijskih država, skupine zemalja G7, za iduću godinu predviđen je završetak kruga daljnjeg otvaranja tržišta i pružanja pomoći siromašnim zemljama. Dogovor predviđa postupno smanjenje carina na banane u roku od sedam godina sa sadašnjih 176 eura za tonu na 114 eura. Nakon prvog kruga trebalo bi doći do smanjenja carina koje bi iznosile još samo 146 eura po toni banana. Daljnje smanjenje carina ovisi o uspjehu pregovora iz Dohe. Latinskoameričke države najavile su obustavu svih trgovinskih prijepora s EU-om.

Europska unija je prije četiri godine promijenila svoj sustav uvoza banana na carinski sistem, jer je WTO kritizirao vrlo složeni europski sustav kvota. Proizvođačima iz skupine zemalja AKP (Afrike, Kariba i Pacifika) 2006. godine je omogućen kontingent uvoza banana bez carina. Zemlje AKP u okviru postojećeg sporazuma dobile bi bescarinski pristup tržištu EU-a. Za spomenute zemlje Europska unija će dodatno mobilizirati 200 milijuna eura.

Afrički konkurenti sada se moraju pripremiti na oštriju konkurenciju. Prijepor oko banana vodio se djelomično "bez pardona". Europskoj se uniji predbacivalo da svojom uvoznom politikom štiti robu iz bivših kolonija Francuske, Španjolske i Velike Britanije. U većini zemalja sjeverne Europe, prema podacima trgovina, konzumiraju se banane iz Kostarike i Ekvadora.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika