17.12.2009. / 10:05

Autor: Boris Bilas

Pregovaračke sposobnosti: O Popijaču ovisi koliko ćemo plaćati plin

Koliko će građani morati više platiti plin ovisi o pregovaračkim sposobnostima ministra gospodarstva Đure Popijača. Vlada je, naime, posebnim zaključkom zadužila Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da u roku od osam dana s distributerima plina u Hrvatskoj dogovori što je moguće nižu cijenu marže

Đuro Popijač na sjednici VladeĐuro Popijač na sjednici VladeS prvim danom siječnja iduće godine građani i gospodarstvo mogu očekivati veće cijene plina, jer će distirbuteri koji im plin prodaju za svaki kubični metar plaćati 25 posto više.

Posljedica je to jučer potpisanog ugovora Vlade i MOL-a, prema kojemu će Ina će od 1. siječnja distributerima plina u Hrvatskoj plin prodavati 33 lipe skuplje po kubiku kad je riječ o kućanstvima, odnosno 30 lipa će plin biti skuplji "povlaštenim" kupcima.

Iz HEP-a, najvećeg potrošača plina u Hrvatskoj, neslužbeno doznaje HTV, najavljuju kako će cijene električne energije porast će za 7, a toplinske za čak 25 posto.

Dogovor unutar osam dana

Koliko će građani morati više platiti plin ovisi o pregovaračkim sposobnostima ministra gospodarstva Đure Popijača. Vlada je, naime, posebnim zaključkom zadužila Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da u roku od osam dana s distributerima plina u Hrvatskoj dogovori što je moguće nižu cijenu marže.

Kako piše Večernji list, u Zagrebu će se tako od 1. siječnja 2010. godine prostorni metar plina obračunavati po 2,76 kuna umjesto sadašnjih 2,43, što je 13,6 posto više, no moguće je da ministar gospodarstva dogovori s distributerima plina tarifni sustav po kojem će poskupljenje plina za krajnje potrošače biti manje od 33 lipe.

Zna se samo da će sadašnja cijena po kojoj Ina, odnosno Prirodni plin distributerima prodaje plin , skočit će s 1,32 na 1,65 kuna po kubiku, što je poskupljenje od 25 posto.

Troškovi skladištenja

Prema novom dodatku ugovora Vlade i MOL-a, građani i tvrtke plaćat će još jednu novu obvezu - troškove skladištenja plina u Okolima. Dosad je to plaćala Ina. Od Nove godine plaćat će ih svaki potrošač s dodatnih 5 lipa po kubičnom metru plina. Taj je plin još u vlasništvu Ine, a skladište je otkupila država, koja će i ubirati novu naknadu.

No, neće samo Ina i MOL profitirati od ovog ugovora, naime prema pisanju Novog lista, dok će Ina profitirati na povećanju cijena plina građanima i gospodarstvu, Vlada će zaraditi povećanjem naknade koju Ina plaća za ekspolataciju plina i nafte. Ina sada plaća naknadu od 2,6 posto prihoda ostvarenih prodajom nafte i plina. Ta će se naknada povećavati za 0,5 posto svake godine, s tim da će od 2015. godine, pa do 2025. godine Ina plaćati rudarsku naknadu od deset posto.

Na kraju svi sretni i zadovoljni, osim građana kojima je Vlada, nakon uvođenja 'harača', očito odlučila iz džepa izbiti i ono malo kuna što je ostalo.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika