17.12.2009. / 12:03

Autor: Hina , Boris Bilas

Uhićen Markačev zamjenik: Željko Sačić pritvoren zbog zločina u Gruborima

Uhićenja su vezana za zločin u Gruborima, selu pored Knina u kojem je 25. kolovoza 1995. godine ubijeno petero srpskih staraca

Željko Sačić (Foto: nacionalova arhiva)Željko Sačić (Foto: nacionalova arhiva)U sklopu akcije Grubori uhićen je Željko Sačić, bivši zamjenik šefa specijalne policije Mladena Markača iz vremena Oluje. Kako se saznaje Sačić je uhićen zbog sumnje da je utjecao na svjedoke u postupku protiv osumnjičenih u ratnom zločinu u akciji specijalne policije u Gruborima

Osim Sačića, navodno je uhićeno još nekoliko bivših pripadnika Specijalne policije MUP-a Hrvatske.

Sačić je za Večernji list, netom prije nego što je ušao u prostore PU zagrebačke u Heinzleovoj, kratko potvrdio da je uhićen, da je iznenađen i da se "eto, skandal nastavlja". Sačićevu obranu preuzeo je Zvonimir Hodak.

'Nastavak dodvoravanja Haagu'

"Moj branjenik je danas lišen slobode, a policajci su mu rekli da je uhićen zbog kaznenog djela spriječavanja dokazivanja", kazao je Hini Hodak, dodavši kako će policija danas pretražiti Sačićev stan. Iako ne zna o čemu je točno riječ, Hodak smatra da je uhićenje povezano s Haaškim sudom.

"Mislim da je riječ o nastavku dodvoravanja hrvatskih vlasti haaškom tužiteljstvu", kazao je.

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potvrdio je uhićenje, no o razlozima za sada nije želio govoriti. Najavio je uskoro službeno policijsko priopćenje.

U Gruborima ubijeno pet civila

Uhićenja su vezana za zločin u Gruborima, selu pored Knina u kojem je 25. kolovoza 1995. godine ubijeno petero srpskih staraca. Za taj pokolj Haag sumnjiči MUP-ove specijalce, a u Hrvatskoj taj zločin dosad nije bio procesuiran.

Sačića je s tim zločinom u iskazu haaškim istražiteljima povezao policijski koordinator za Knin u vrijeme "Oluje" Stjepan Buhin, rekavši kako vjeruje da je Sačić pokušao prikriti zločin u Gruborima, jednu od najtežih inkriminacija iz haaške optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

No, u haaškoj sudnici lani u listopadu Buhin je kao svjedok tužiteljstva promijenio iskaz, rekavši da "danas misli drugačije". Pojašnjavajući zašto je ranije tako mislio, svjedok je rekao da mu je bilo čudno što je Sačić nakon vijesti o zločinu stigao u Knin i rekao da će se "ubojstva u Gruborima tretirati kao posljedica Oluje".

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika