17.12.2009. / 17:56

Autor: Hina

Baselski odbor predložio pojačanu zaštitu banaka od gubitaka

Odbor će ocijeniti utjecaj predloženih promjena propisa o bankovnom kapitalu i neće donositi konačne odluke prije kraja 2010., budući da banke trenutno sređuju bilance

Banke bi trebale podići razinu kvalitete kapitala koji rezerviraju za pokrivanje gubitaka, konstatirao je u četvrtak Baselski odbor u prijedlozima o novim propisima, usmjerenim za sprečavanje nove krize.

Banke sa znatno smanjenim rezervama za gubitke ne bi trebale opravdavati izdašne dividende za ulagače i zaposlenike prognozama o oporavku, naglasio je odbor koji okuplja regulatore 30 zemalja u najnovijim prijedlozima o reformi bankovnog sustava.

Bez dionica u temeljnom kapitalu banke

"Neprihvatljivo je da banke koje su u velikoj mjeri potrošile rezerve za pokrivanje gubitaka pokušavaju distribucijom kapitala signalizirati da su financijski čvrste", stoji nadalje u tom priopćenju. "Predloženi će okvir smanjiti diskrecijska prava banaka koje su potrošile svoje zrezerve da ih dodatno smanjuju velikodušnim isplatama zarade".

Temeljni kapital banaka ne bi smio uključivati dionice i druge instrumente koji obvezuju zajmodavce na isplate trećoj strani jer bi se time mogle smanjiti njihove rezervacije za pokrivanje gubitaka, ističe Baselski odbor, dodajući da bi bankama trebalo osigurati "odgovarajući" rok za zamjenu takvih instrumenata.

Odbor će ocijeniti utjecaj predloženih promjena propisa o bankovnom kapitalu i neće donositi konačne odluke prije kraja 2010., budući da banke trenutno sređuju bilance, oslabljene gubitcima i otpisima imovine u vrijeme krize u ukupnoj vrijednosti 1.710 milijardi dolara.

"Uspjeli smo ishoditi da Baselski odbor pričeka s konačnim odlukama do zaključenja nužne procjene utjecaja novih propisa", kazala je Sabine Lautenschlaeger, glasnogovornica njemačkog bankarskog regulatora, u e-mail poruci za novinsku agenciju Bloomberg.

"Nemoguće je donositi odluke o tako puno propisa bez prethodne procjene posljedica koje bi oni mogli imati na tržište", dodala je.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika