17.12.2009. / 18:22

Autor: Hina

Slovenska vlada prihvatila kontroverzni obiteljski zakon

Modernizirani obiteljski zakon, koji je tijekom višemjesečne javne rasprave izazvao oštre polarizacije pa i nedavno prosvjedno pismo slovenskih katoličkih biskupa premijeru Borutu Pahoru, među ostalim predviđa i mogućnost sklapanja ženidbenih ugovora, što kao mogućnost do sada nije postojalo

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada u četvrtak je prihvatila i uputila u parlament u redovitu proceduru novi obiteljski zakon koji među ostalim kao obiteljsku zajednicu priznaje životne zajednice istospolnih parova i priznaje im pravo da usvajaju djecu.

"Ne stvaramo nove forme obitelji nego zakonom priznajemo nešto što u životu već postoji, a tradicionalna obitelj i dalje će imati punu potporu i zaštitu države", izjavio je nakon sjednice vlade ministar za obitelj i socijalnu skrb Ivan Svetlik.

Zakonski je prijedlog prihvaćen nakon opširne javne rasprave, a ima i potporu cijele vlade koja će ga u zakonodavnom procesu braniti unatoč protivljenju oporbenih stranaka i crkve, te najavama nekih da će u slučaju da bude prihvaćen inzistirati da se poništi na naknadnom zakonodavnom referendumu, istaknuo je Svetlik.

Priznavanje prava istospolnih osoba na obiteljsku zajednicu

Svetlik je istaknuo da slične obiteljske zakone ima više europskih država poput Nizozemske, Belgije, Španjolske, Švedske i Velike Britanije, te da se po nekim podacima u Sloveniji trećina stalnih životnih zajednica odnosi na atipične, odnosno nestandardne oblike obitelji, kao što su "reorganizirane" obitelji, vanbračne zajednice i zajednice istospolnih partnera.

Potrebu da se priznaju prava istospolnih osoba na trajnu obiteljsku zajednicu, koja može uključiti i pravo na usvajanje djece, Svetlik je obrazložio i pravorijekom ustavnog suda koji je presudio da je sadašnji zakon o registraciji zajednica istoga spola diskriminirajući za homoseksualce kojima nisu priznata neka prava.

Obiteljski zakon i područje obiteljskoga prava koje on regulira bilo je potrebno donijeti jer je zakon koji regulira to područje star 35 godina, a osim što je zastario, trebalo ga je uskladiti i sa sudskom praksom koja se u obiteljskom pravu u međuvremenu promijenila, istaknuo je Svetlik.

Posebno zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece

Kako je objasnio u središtu novog obiteljskog zakona i te problematike općeniti bit će djeca i njihova korist budući da djeca i obitelj uživaju posebnu zaštitu društva.

Novi obiteljski zakon zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece, ali i omogućuje u tom pogledu da društvo i sudske institucije više interveniraju u obitelj, pri čemu će se voditi računa ne o tipu obiteljske zajednice nego o njenoj kvaliteti, istaknuo je Svetlik.

Modernizirani obiteljski zakon, koji je tijekom višemjesečne javne rasprave izazvao oštre polarizacije pa i nedavno prosvjedno pismo slovenskih katoličkih biskupa premijeru Borutu Pahoru, među ostalim predviđa i mogućnost sklapanja ženidbenih ugovora, što kao mogućnost do sada nije postojalo.

Vezane vijesti

Zabrana gay parade na - 100 godina

Zabrana gay parade na - 100 godina

'Zbog sigurnosnih razloga' u Moskvi se ne smije održavati "Gay-parada" u idućih stotinu godina, do svibnja 2112. Odgovarajuću zabranu je potvrdio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika