18.12.2009. / 07:39

Autor: Hina

Unatoč protivljenjima: Bernankeu zeleno svjetlo za drugi mandat na čelu FED-a

Bernanke je prije nekoliko dana proglašen 'Osobom godine' po izboru uglednog američkog časopisa Time

Ben BernankeBen BernankePredsjednik Federalnih rezervi, američke središnje banke, Ben Bernanke u četvrtak je preskočio prvu prepreku do potvrde svoga imenovanja u drugi četvorogodišnji mandat, dobivši 'zeleno svjetlo' senatskog Odbora za bankarstvo.

Senatski odbor je sa 16 glasova za i sedam protiv, odlučio proslijediti Bernankeovo imenovanje na glasovanje Senata u punom sastavu, koje se očekuje početkom iduće godine.

Bernankeu sadašnji mandat, u koji ga je imenovao bivši američki predsjednik George W. Bush, istječe 31. prosinca, a za novi ga je predložio predsjednik Barack Obama.

Senatori ne odobravaju Bernankea

Samo četiri od 10 republikanaca u odboru glasovalo je u prilog Bernankeova imenovanja, a neovisni senator Bernie Sanders, najavio je da će tražiti od Senata da potvrdi njegovo imenovanje s kvalificiranom većinom od 60 glasova.

Već je više senatora, i pripadnika demokratske većine i republikanske oporbe, najavilo da će glasovati protiv.

Tijekom rasprave pred Odborom za bankarstvo, Berankea su kritizirali i oni koji su mu dali svoj glas, uključujući predsjednika odbora, demokratskog senatora Chrisa Dodda.

On je Bernankeu predbacio regulatorne propuste koji su pridonijeli krizi bankarskog sustava koja je SAD gurnula u tešku recesiju, a svijet u financijsku i gospodarsku krizu. Međutim, pohvalio ga je za agresivno i inovativno otklanjanje šteta u posljednje dvije godine.

Tjednik Time u srijedu je Bernankea proglasio "Osobom godine".

Bernanke, kojem je 56 godina, na čelo Federalnih rezervi je došao nakon što je 17 godina bio profesor ekonomije na uglednom sveučilištu Princeton.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika